Savjeti za uzgoj orhideja:

Phalaenopsis – jedna je od najljepših sobnih biljaka. Uopšteno govoreći, kupujemo ga kada je u cvatu. S vremenom cvjetovi venu i vlasnik orhideje počinje da se pita jesu li nešto pogriješili.

Prosječan period cvatnje Phalaenopsis je 3 mjeseca. Obično cvjeta dva do tri puta godišnje. Intervali cvatnje mogu biti odloženi za nekoliko mjeseci.

Da bi ova biljka češće cvjetala, pomoći će vam sljedeći savjeti.

Kako utjecati na cvjetanje orhideje:

Napravite temperaturnu razliku za svoju orhideju: stavite saksiju na hladno mesto preko noći (do 15 stepeni)
❖ Smanjite sadržaj azota u hrani. Fosfor treba dati prednost jer, u stvari, potiče cvjetanje.

Navlažite vazduh oko biljke.

❖ Saksiju u kojoj se nalazi orhideja premjestiti na tamno mjesto na 5 dana. Nakon tri sedmice, orhideja će poslati cvjetne pupoljke. Ova metoda djeluje samo na odraslim i zdravim biljkama.
❖ Preporučuje se da umjesto zalivanja stavite nekoliko kockica leda u posudu za orhideje kako bi orhideja brže procvjetala.
❖ Ako primijetite da korijenje ili lišće orhideje koja ne cvjeta aktivno raste, to znači da se pravilno razvija. Biljka neće cvjetati dok se ovaj period ne završi. budi strpljiv.

Najvažnije – obezbedite svojim biljkama odgovarajuću njegu. Voli puno svjetla i boji se pretjerane vlage. Tokom cvatnje zalijevajte dva puta sedmično, tokom mirovanja – dovoljno je jednom sedmično.

VIDEO POGLEDAJTE ISPOD:

 

Preporučujemo