Ambasador Amerike u našoj zemlji Kristofer Hil je rekao jučer da je Srbija u specifičnim okolnostima, kada se radi o pitanju uvođenja sankcj Rusiji, najviše zbog velike zavisnosti od ruskih energenata i da je ipak u pitanju kompleskna slika da bi moglo samo da se kaže ” pridružite se sankcijama”

ROĐEN U PARIZU, GOVORI SRPSKI, OŽENJEN I OTAC TROJE DECE Sad je i zvanično! Stari znanac

“Da je to samo do nas, a ne do Srbije mi bismo rekli morate da se pridružite sankcijama, ali mi razumemo da postoje specifične okolnosti za Srbiju”, rekao je Hil na TV Hepi odgovarajući na pitanje kako bi sankcije EU prema Rusiji mogle da se odraze na Srbiju ako brže ne bude donosila odluke.

Također, on je izrazio očekivanje da će “imati Srbiju uz sebe” i opomenuo da sve počinje sa energetskom nezavisnošću, i tim da naša zemlja treba da ima drugačije izbore.

“Siguran sam da će u budućnost biti u redu da Srbija ima izbor da od Rusije uzima gas, to nije u redu sada i zato Srbiji treba pomoći sa tim izborom”, rekao je Hil.

Ko je Kristofer Hil, kandidat za novog ambasadora SAD u Srbiji? - Istinomer
O pitanju o rješavanju kosovskog problema Hil je izjavio da bilo to u ovom ili idućem vijeu “Srbi kada se probude videće da su Albanci uzeli Kosovo za sebe” i zbog tooga se nada da će normalizacija biti postignuta, kako bi se nastavilo sa stavrima koje su jako važne za prosječne ljude. Također je ocjenio da zapadne zemlje traže od Beograda i Prištine da se drže procesa dijaloga i da smanje tenzije i naprave prostor za razgovor da bi došlo do normalizacije odnosa između njih.

Na pitanje da li se kosovski slučaj može uporediti sa slučajem ukrajinskih teritorija koje su pripojene Rusiji, Hil je ocjenio da nema mnogo sličnosti, jer je Ukrajina u drugačijoj poziciji.

“Ukrajinski sused, Rusija, napada Ukrajinu i njene civile i u međuvremenu anektira njene teritorije. Takve stvari nismo videli još od početka 20. veka”, napomenuo je Hil i ocenio da se ovde radi o drugačijoj situaciji od one u vezi sa Kosovom koja se desila pre 23 godine.

Upitan je i kolike benefite Srbija može imati u saradnj sa zapadnim zemljama na polju energetike, Hil je rekao da Srbija treba buster u tome.

Kristofer Hil: Jedan od razloga naše zabrinutosti u saradnji sa Srbijom je ponašanje Rusije jer ne znamo šta je sledeće - Politika - Dnevni list Danas
“Jedan od razloga naše zabrinutosti u saradnji sa Srbijom sada je ponašanje Rusije jer ne znamo šta je sledeće. Ono što je Putin uradio sa Rusijom je drugačija Rusija od one koje se ja sećam. Nije više zemlja koja ima najveću poeziju, brojne dobitnike Nobela, … ovo je neka druga vrsta Rusije i mislim da za to moramo biti spremni i da je najbolji vid pripreme da svi radimo zajedno još bliže”, ocenio je Hil.

Na pitanje šta bi bila najbolja odluka koju bi Srbija mogla da donese u ovoj situaciji, Hil je rekao da bi bilo najbolje da se poveže sa zapadnim zemljama, da se fokusira na ono što se može sada uraditi i nastaviti u tom pravcu.

“SAD zaista želi da stane pored Srbije koju vidimo kao istorijskog prijatelja, partnera i u zavisnosti šta Srbija preduzima možda će u budućnosti ona postati naš saveznik, ali to će to biti pitanje za Srbiju”, poručio je Hil.

Preporučujemo