Šokantne vijesti iz Izmira, zemljotres od 4,9 stepena po Rihteru zatresao čitavu zapadnu provinciju i prouzrokovao mnoge probleme!

Ovih dana vlada potpuni haos i panika u Izmiru, gradonačelnik je za javnost saopćio kako nema detaljne informacije u kolikoj je materijalnoj šteti tačno riječ te će više detalja iznijeti odmah po svom saznanju.

Turska služba za vanredne situacije (AFAD) prenosi kako se radi o jakom zemljotresu od 4,9 po Rihteru, epicentar se nalazio u Buči, Izmiru, a dogodio se 3:30 u jutarnjim satima te je bio popračen sa nekoliko uzastopnih, manjih potresa.

Prenose se informacije o dvije osobe koje su povrijeđene nakon što su odličile skočiti sa sprata svojih domova, vođeni strahom pokušali su sačuvati svoj život izjavio je ministar unutrašnjih poslova Sulejman Šojlu. Zanimljiva informacije je da je Izmir nedavno obilježio godišnjicu od jakog potresa koji ga je zadesio 2020. godine a iznosio je 6,6 stepeni po Rihteru, tom prilikom je snažan zemljotres protresao Egejsku regiju, na liječenju u Turskoj hospitalizovan veliki povrijeđenih dok se bilježi brojka od oko 900 pacijenata koji su otpušteni iz bolnica širom regije, u svrhu spašavanja i pronalaženja angažovano preko 8.000 spasilaca te 25 vrsta pasa tragača.

U vanrednoj mjeri podignuto preko 3500 šatora i omogućeno 13.000 kreveta koji su poslužili u svrhu zbrinjavanja ljudi koji su izgubili svoje domove, bez sumnje najsmrtonosniji zemljotres koji je pogodio Tursku zadnju deceniju.

Teško oštećene zgrade su konstantno pod nadzorom nadležnih inspekcija a vlasti strahuju i od urušavanja i potencijalnog ugrožavanja prolaznika. Shodno tome možemo vidjeti veliki broj mašina i kamiona na ulicama sa svrhom sklanjanja već urušenih dijelova raznih objekata a kako saznajemo do oštećenja je došlo i na minaretu jednoj od džamija.

 

 

Preporučujemo