Pranje kose često može predstavljati monotonu i iscrpljujuću rutinu, što nas tera da odlažemo taj čin do posljednjeg trenutka. Kada govorimo o pranju kose, žene i muškarci često imaju različite navike. Dok se neki preferiraju započeti dan tuširanjem i pranjem kose, drugi se teško suočavaju s tom rutinom kad se probude. Zbog toga se odlučuju da ovaj zadatak obave uveče pre odlaska na spavanje. Ova praksa često zavisi od godišnjeg doba, budući da tokom ljeta možete oprati kosu ujutru i brzo će se osušiti, dok zimi zahtijeva više vremena jer morate temeljno osušiti kosu fenom prije nego što izađete napolje.

Stoga se često postavlja pitanje: da li je bolje prati kosu ujutru ili uveče? I odmah da rasvetlimo ovo pitanje – nema čvrstih pravila za pranje kose, jer sve zavisi od vaših preferencija i potreba vaše kose. Ovisno o tipu vaše kose, možete odlučiti da li ćete kosu prati ujutro ili uveče, s obzirom na to da svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i nedostatke.Ono što je suštinski bitno jeste pravilno oprati kosu, dok vreme kad to činite ne igra toliku ulogu.

Osobe s tankom kosom koja se skloništu opadanju i nikada ne ostane onakva kakvom želite, bolje bi bilo da kosu operu i oblikuju frizuru ujutro.S druge strane, ako imate kovrdžavu kosu, preporučljivo je oprati je uveče, pri čemu stručnjaci preporučuju da kosu operete tako da bude gotovo suva prije spavanja, a zatim je pustite da se potpuno osuši dok spavate.

Prednosti pranja kose ujutro uključuju:

Osećaj svježe oprane kose ujutro može vas osjećati podmlađeno, posebno ako uživate u osjećaju čiste kose na početku dana.Kosa oprana ujutro često ima prirodniji volumen, što može olakšati stiliziranje i stvoriti živahnu i puniju frizuru.

Negativne strane uključuju:

Jutarnje rutine mogu biti naporan proces, a ako nemate dovoljno vremena, pranje kose ujutro može dodati stres vašem dnevnom rasporedu.Ovisno o okruženju u kojem živite, jutarnja vlažnost ili onečišćenje zraka mogu utjecati na svježinu vaše kose, što može dovesti do toga da ona izgubi svježinu brže.

Prednosti pranja kose uveče uključuju:

Pranje kose uveče može biti umirujući dio vaše rutine opuštanja, pomažući vam da se opustite nakon dugog dana.Može vam uštedjeti vrijeme ujutro, budući da se budite s čistom kosom, što vam omogućava brže oblikovanje.Pranje kose uveče može ukloniti nakupljenu prljavštinu i onečišćenje tijekom dana i dopustiti kosi da diše tijekom noći.

Negativne strane pranja kose uveče uključuju:

Ako je vaša kosa još uvijek mokra kada legnete spavati, to može dovesti do lomljenja ili kovrdžanja.Spavanje s mokrom kosom također može prouzrokovati probleme sa zdravljem vlasišta, kao što su gljivične infekcije.Ovisno o tipu vaše kose, mogla bi izgledati spljošteno ili bez volumena sljedećeg dana.Ako noću često se znojite, vaša kosa možda neće izgledati sjajno.

Na kraju, nema konačnog odgovora na pitanje o tome kada je najbolje prati kosu – to je više stvar osobnih preferencija.

Preporučujemo