Nedavno smo prenijeli vijest o incidentu koji se desio u jednoj od škola u Trsteniku, učenici su u toku nastave verbalno maltretirali profesorku a zatim je uslijedila scena u kojoj joj izmiču stolicu nakon čega ona pada na pod. Scene koje su prikazane u video snimku koji je inače postavljen na društvene mreže od strane učenika, zgrozile su širu javnost i izazvale burne reakcije.

Nedolično ponašanje u opšte obrazovanoj ustanovi previše se otelo kontroli i došlo je do nezapamćenog incidenta koji je odjeknuo širom regiona, brojne osude i komentari na račun učenika konačno su izazvale reakciju vlasti povodom ovog nemilog događaja. Kako se navodi, nakon što je incident objavljen u medijima uslijedila je detaljna istraga i pokrenut je krivični postupak za učenike koji su učestvovali u incidentu.

Adekvatne mjere kažnjavajanja preuzela je i sama ustanova pa su tako izjavili da su za dva učenika uslijedila isključenja iz škole dok je treći svojevoljno uz podršku roditelja preuzeo svoje papire i ispisao se odmah nakon incidenta. Slučaj se desio 9. Novembra a odmah po saznanjima reagovalo je i Više tužilaštvo u Kruševcu. “U Višem javnom tužilaštvu u Kurševcu formiran je predmet i isti je uzet u razmatranje po hitnom postupku” – kazao je Bratislav Petrović koji obnaša javnog tužioca.

Čitavu situaciju prokomentarisao je i predsjednik Foruma srednjih stručnih škola, Milorad Antić koji kaže da postoji i mogućnost novčanog kažnjavanja za nanesene psihičke boli i maltretiranje.”Učenici koju su fizički napali svoju profesorsku nisu više deca, to su već odrasli ljudi. Dvojica od njih su punoletna lica, jedan od njih je samo maloletnik, odnosno ima 17 godina, ali, svakako, svi oni mogu da odgovaraju i pred Zakonom kada su ovakva dela u pitanju” – istekao je.

Povodom nemilog događaja oglasila se i sama profesorka koja kaže da ne bi željela dodatno pogoršavati njihove kazne ali će se morati pojaviti pred tužilaštvom povodom davanja izjave o čitavom incidentu, navodi da je to zadnja stvar koju je željela ali je postupak već u opticaju.

“Nije kraj, ja sada moram da idem na suđenje po optužnici javnog tužioca. Međutim, nadam se, ali i sigurna sam da će ovo poslužiti svoj deci kao primer kako ne treba, i da će im ovo biti za nauk. Želim da ja budem poslednja žrtva jednog ovakvog napada – govori profesorka i dodaje kako je svesna da njen slučaj nije usamljen, te da se nada da će ovo biti od pomoći i svim njenim kolegama.” – izjavila je profesorka.

Preporučujemo