Deka Miroslav Veršegi, o kojem bruji Srbija povodom odvođenja unuke iz doma za djecu u Osijeku, gostovao je u jednoj TW emisiji. Uprkos brojnim naslovima koji ga opisuju kao otmičara i kriminalca, ovaj čovjek ima punu podršku građana Srbije. On je sa sobom ponio i sudsko rješenje o viđanju svoje unuke, kojeje dobio 19. juna ove godine, i još uvijek je pod utiskom i potresen svim događajima koji su ptrehodili.

Puls Srbije
– Dete sam zvanično izveo uz ovo rešenje o produženim kontaktima, koji podrazumevaju kontakte van ustanove. Tad smo prvi put izašli izvan doma, a pre toga smo se viđali samo u zatvorenom prostoru. U Osijeku u centru grada ona me je pitala: “Deko, a je l’ sad idemo kući?”, a kada je shvatila da ne idemo, ceo svet joj se srušio. Za nju je taj izlazak konačno bio sloboda. Ona se strašno rasplakala i molila me da je ne ostavljam i ne vraćam u dom – kroz suze je ispričao Veršegi.

Bez ikakvog plana, čiste namjere, kao stalno zaposlen u Hrvatskoj, on je uzeo unuku, smjestio je u auto i zaputio se ka Srbiji.Majka devojčice koju je oteo deda iz doma, kaže da će se boriti za nju dok je živa

– Kada smo stigli pred granicu ja sam dao policajcu moja i njena dokumenta i prošli smo bez problema, jer je ona dvojni državljanin, ima i srpsko državljanstvo. Hrvatska domovnica joj je presela, bolje da je nema – rekao je Veršegi.

A kako je prvenstveno došlo do oduzimanja djeteta od oca Veršegi je objasnio.

– Dete je spavalo kod žene koju je moj sin prethodno slabo poznavao, jer je otac išao na put. Neko u Vukovaru je to video i prijavio, a Centar za socijalni rad u Vukovaru je na osnovu tog njihovog slabog poznanstva oduzeo dete.

Pozvali su i mene kao neku stranku i držali me četiri sata, a da niko samnom nije razgovarao. Napričali su laži, da dete ne zna da drži flomaster u ruci, da priča ekavicu, da je strašno zapuštena, razne gluposti i neistine…Moj sin im je pretio kada je saznao da su je oduzeli i da će je možda dati na usvajanje, pa su mu zabranili kontakt sa detetom, ali ne razumem zašto meni toliko dugo nisu dali da je vidim i produže kontakt sa mnom.Djed uzeo unuku iz osječkog Doma za nezbrinutu djecu i odveo je u Srbiju: 'Dijete više nećete vidjeti'

Hteli su da daju dete na usvajanje, a to se u kriminalnim državama radi u tajnosti, time se u potpunosti menja detetov identitet zauvek! Ne možete znati gde je. Ne bismo je nikad pronašli – rekao je Veršegi i naveo da se u domovima za decu u hrvatskoj vrše strašni zločini pe*ofilije nad decom i da se sve to zataškava:

Kao posljedice dugotrajnog boravka u domu za djevojčicu je sve ovo traumatično. Osiječki Dom potražuje njen povratak, kao i Interpol po Haškoj konvenciji. Veršegi je rekao da to neće dozvoliti.

– Ona nije begunac od zakona već živo biće koje ima svoje interese, niko je ne može prisiliti da se vrati gde ona ne želi! Pokrenuo sam pravno da ja zastupam njene interese i to sam dužan. Postoji evropska konvencija o pravima deteta koja nalaže da su dečija prava na prvom mestu – završio je Veršegi.

Preporučujemo