Dečak sa Floride, trinaestogodišnji Derek Rosa, pozvao je dispečera hitne pomoći u panici i priznao jeziv čin – ubistvo svoje majke dok je spavala pored svoje novorođene sestre. Njegovi postupci su šokirali lokalnu zajednicu i medije.Derek je, prema izveštajima lokalnih medija, prethodno poslao fotografije ovog užasnog čina svojim prijateljima, što je dodatno potreslo svakog ko je čuo za ovu užasnu priču.Ovaj trinaestogodišnjak je suočen sa ozbiljnim optužbama za ubistvo prvog stepena i biće suđeno kao odrasloj osobi, što je retkost u slučajevima maloletnika. Nažalost, nije prisustvovao prvom sudskom ročištu koje je održano u petak.

Sve je počelo 12. oktobra, kada je Derek pozvao hitnu pomoć i prijavio stravičan događaj koji se odigrao u njihovoj kući u Hajali. Mediji su ranije objavili tonski zapis razgovora između dečaka i dispečera, koji je trajao čitavih 18 minuta. U tom razgovoru, Derek je rekao dispečeru da je usudio da fotografiše svoju majku, Iren Garsiju (39), nakon zločina i da je te slike poslao svojim prijateljima. Njegove reči bile su ispunjene konfuzijom i strahom dok je opisivao užas koji je počinio: “Slikao sam mamu i rekao prijateljima šta se desilo. Da li je to loše? Ima krvi po celom podu.”Razgovor između dečaka i dispečera okončan je kada je policija upala u kuću, kako bi zaustavila dalje potencijalno nasilne postupke.

Derek je priznao da je razmišljao čak i o tome da puca u sebe, ali se na sreću nije usudio na taj korak. Takođe je otkrio da se nož nalazi u njegovoj sobi, a da se pištolj nalazi u dnevnoj sobi, što je samo dodatno ukazalo na ozbiljnost situacije.Derekov otac, Hose Rosa, i baka po ocu, pojavili su se u petak na sudu za maloletnike kako bi podržali svog sina. Otac je izrazio nevericu i šok zbog postupaka svog sina, opisujući ga kao veoma skromno i mirno dete koje niko nije mogao da zamisli u ovakvom kontekstu.

Derek je trenutno zadržan bez mogućnosti kaucije i smešten je u popravnoj i rehabilitacionoj ustanovi u Majamiju, gde će se nastojati razumeti uzroci i posledice ovog strašnog događaja, kao i pružiti mu odgovarajuća pomoć i podršku koja mu je očigledno potrebna.

Preporučujemo