Ministar u saudijskoj vlasti, Turki Abdul Muhsen Alalšik, nedavno je otkrio informaciju o skorim događanjima u svetu tenisa. Prema njegovim rečima, krajem tekuće godine Saudijska Arabija će biti domaćin Teniskog kupa koji će ugostiti neke od najpoznatijih svetskih teniskih igrača. Na spisku učesnika za ovaj prestižni turnir nalaze se Novak Đoković i Karlos Alkaraz, dva izuzetno talentovana sportista.Saudijci takođe planiraju organizovati turnir u ženskoj konkurenciji, sa ciljem promovisanja i podrške ženskom tenisu. Na ovaj turnir su već pozvane talentirane igračice, Ons Žaber i Arina Sabalenka.

Zakazano je da se Teniski kup održi u Rijadu 26. i 27. decembra ove godine. Ovaj termin se čini prilično neuobičajenim s obzirom na gust raspored Novaka Đokovića koji će do kraja sezone igrati na Mastersu u Parizu, zatim na završnom turniru u Torinu, i nakon toga ga očekuje Dejvis kup. Jasno je da mu neće ostati mnogo vremena za pripreme, posebno imajući u vidu da se tradicionalno Australijski otvoreni teniski turnir igra u januaru.Trenutno, Novak i Karlos vode veliku trku za prvo mesto na ATP listi na kraju godine. Na novoj ATP listi koja će biti objavljena u ponedeljak, Đoković će imati 11.045 bodova, dok će Alkaraz biti sa 2.420 bodova manje, što znači da će mu tada nedostajati 8.625 bodova.

Planirano je da Novak i Karlos zajedno učestvuju na još dva turnira do kraja sezone – Mastersu u Parizu i završnom turniru u Torinu. Masters u Parizu je na rasporedu od 30. oktobra do 5. novembra i nosi vrednih 1.000 bodova. Đoković će se truditi da odbrani svoje finale u Parizu, iako je prošle godine poražen od Holgera Runea. Takođe, srpski as će braniti i svoju titulu u Torinu, gde je prošle godine trijumfovao nad Kasperom Rudom. Đoković će braniti ukupno 2.100 poena – 600 iz Pariza i 1.500 iz Italije.

S obzirom na to da brani znatno više poena, Novak Đoković praktično ima sudbinu u svojim rukama. Ako ponovi svoje prošlogodišnje rezultate na ta dva predstojeća turnira, zadržaće prvo mesto na ATP listi do kraja godine. Jedini faktor koji može poremetiti ovu računicu je eventualna mogućnost da Karlos Alkaraz prijavi dodatne turnire do kraja godine, na kojima bi mogao osvojiti dodatne bodove. Međutim, za sada nema informacija o tome da se Alkaraz prijavio za takve turnire.

Preporučujemo