U svojem predavanju, dr. Svetlana Stanišić detaljno je raspravila temu kolesterola, pruživši dubok uvid u vrste namirnica koje bi osobe koje se suočavaju s ovim problemom trebale uključiti u svoju prehranu. Također je istaknula uobičajene greške koje često čine mnogi pojedinci i naglasila važnost izbjegavanja određenih namirnica.Mnogi zaljubljenici u fitness često odlučuju se za eliminaciju žumanjaka iz svog jelovnika u korist niskokaloričnih omleta napravljenih isključivo od bjelanjaka. Ipak, važno je napomenuti da žumanjak sadrži mnoge korisne tvari koje su važne za naše tijelo. Namirnice kao što su meso, mliječni proizvodi i jaja pružaju tijelu esencijalne hranjive tvari koje su biološki bitne. Iako je moguće preživjeti bez njih, ove namirnice svakako imaju svoje prednosti. Liječnik je naglasio da postoje razne preventivne mjere koje možemo poduzeti prije nego što potpuno isključimo meso iz svoje prehrane.Liječnik je opisao četiri takve strategije za održavanje razine kolesterola pod kontrolom. Jedna od ovih strategija uključuje uključivanje zobenih pahuljica u prehranu.

Tijekom gostovanja u Jutarnjem programu TV Prve, doktorica je podijelila tri ključne strategije za suzbijanje povišene razine kolesterola. Prva taktika uključuje dodavanje biljnih vlakana u prehranu, kao što su zobene pahuljice pomiješane s mlijekom i kuhane. Zob sadrži betaglukan, koji može spriječiti recikliranje kolesterola u tijelu i smanjiti njegovu apsorpciju. Druga strategija uključuje povećanje unosa mahunarki, sjemenki, lješnjaka, oraha i badema. Ovi orašasti plodovi bogati su fitosterolima, biljnim tvarima koje konkuriraju s crijevnim kolesterolom za apsorpciju. Treća strategija podrazumijeva izbjegavanje proizvoda koji sadrže margarin, a koji se može naći u raznim slatkišima, kremama, napolitankama i drugim proizvodima označenim s hidrogeniranim palminim ili biljnim uljem. Eliminacija margarina može znatno doprinijeti smanjenju razine kolesterola. Iako se često reklamira kao bezkolesterolna hrana, zapravo povećava razinu kolesterola čak šest puta više od maslaca. Preporučuje se umjesto toga odabrati domaće kolače pripremljene s maslacem.

Treba biti oprezan i kritičan prema korištenju dodataka prehrani. Prema riječima dr. Stanišić, jedan od pristupa za kontrolu povišenog kolesterola uključuje unošenje određenih namirnica koje su poznate po svojoj učinkovitosti, kao što su češnjak (koji je popularan u srpskoj kuhinji), maslinovo ulje i plava riba. Također, dodaci prehrani mogu biti korisni, ali treba se oprezno pristupiti suplementima fitosterola jer prekomjerni unos može imati štetne učinke. Liječnik također upozorava na dodatke češnjaku koji se reklamiraju kao sredstva za uklanjanje neugodnog zadaha, jer takvi dodaci često nisu učinkoviti. Stoga je najbolje izbjegavati trošenje novca na takve proizvode.

Preporučujemo