Svima je nama poznato da je kraj oktobra vrijeme kada se radovi u poljoprivredi polako privode kraju, ali u plodnoj Šumadiji to ipak nije slučaj. Ovo Miholjsko ljeto koja nas je zadesilo ove godine pokazuje svoja nevjerovatna ćuda koja se ne viđaju često. Naime, svi ste imali priliku bar jednom da uberete dva ploda šljive na jednoj peteljci, ali nismo sigurni da li ste vdjeli dva ploda paprike, koje bez obzira na veličinu i težinu drži jedna mala zadebljana peteljka. Jedan ttakv plod je pronađen na imanju Šećević u selu Banja nadomak Aranđelovca.

paprika, blizanačka paprika
– Brali smo papriku u plasteniku za pripremu ajvara, u početku ni sam nisam primetio o čemu se radi, mislio sam da su se dve paprike zamrsile odnosno njihove peteljke, i samo sam ubacio u kofu. Tek kada je trebalo da ih stavimo na šporet da pečemo ja sam video da su dve paprike na istoj peteljci i da su bliznake – kaže za RINU najmlađi u porodici Šećević, Đorđe koji je imao najviše sreće da pronađe ovaj neobičan plod.

Ovaj dječak je istakao da su na imanju ubrali na desetine kilograma paprika, ali i da je samoon uspio da pronađe nešto ovako. Stariji članovi ove porodice potvđuju da je ovo prviput da ovakav plod paprike vide, a vjerovatno i jedini.


– Gajim papriku dugi niz godina, nikada nisam imala priliku da pronađem takav plod, nisam čak videla ni u prodaji. Unuk je sasvim slučajno pronašao, od tada stalno traži u plasteniku, ne bi li ponovo pronašao istu, ali ne vredi, priroda ima svoje ćudi, iznenadi nas na njoj svojstven način ali ko zna da li će se takav primerak ponovo pojaviti – priča Dušica Šećević.

Slične plodove, tzv. bliznake najčešće smo mogli vidjeti na granama šljive uglavnom sorte Stenlej. Plodovi blizanci su anatomski povezani mezokarpom, pri čemu jedan može biti i zakržljao. Dvostruki plodovi nastaju kod cvjetova u kojima su formirana dva plodnika, a sve kao posljedica vodnog stresa tokom žarkih ljetnih mjeseci, objašnjavaju stručnjaci.

Preporučujemo