Simptomi kao što su otečeni zglobovi, debljanje i pretjerana pospanost ukazuju na prekomjerno nakupljanje vode u tijelu.

Osjećate li naglo povećanje tjelesne težine? Osjećate li se letargično i napuhano? Otiču li vam zglobovi i prsti iako niste promijenili prehrambene navike ili smanjili tjelesnu aktivnost?

Ubrzan tempo modernog života, uz neredovitu i nezdravu prehranu, može dovesti do nakupljanja viška vode u tijelu. Simptomi kao što su otečeni zglobovi, debljanje i umor služe kao pokazatelji ovog problema.

Koje su učinkovite metode za uklanjanje vode iz stopala?

Za početak, važno je priznati da konzumacija teške hrane, osobito hrane koja je pretjerano začinjena, masna i suha, može dovesti do zdravstvenih problema koji su posebno usmjereni na određene dijelove tijela. Jedan od takvih problema je i nakupljanje viška vode u nogama, a taj problem dodatno pogoršava nedostatak redovite tjelesne aktivnosti. Mnoge pojedince muči pitanje kako učinkovito ublažiti otekline stopala, a na to pitanje postoje različiti odgovori.

Za ublažavanje zadržavanja vode u nogama može biti učinkovito uzimanje različitih vrsta čajeva, poput zelenog čaja, čaja od peršina i čaja od maslačka. Međutim, bavljenje barem trideset minuta tjelesne aktivnosti svaki dan također je vrlo korisno. Dodatno, prilagodba prehrane igra značajnu ulogu u uklanjanju viška vode. To podrazumijeva smanjenje konzumacije nezdravih masnoća koje se nalaze u teško prerađenoj hrani.

Koja je najbolja metoda za uklanjanje vode iz želuca?

Postoje prirodne metode za izbacivanje vode iz želuca. Optimalne mogućnosti su konzumacija različitih vrsta čajeva, pridržavanje regulirane prehrane i bavljenje tjelesnim aktivnostima. Ove metode pokazale su se najučinkovitijima u uklanjanju viška vode iz želuca.

Kako biste učinkovito smanjili zadržavanje vode u želucu, preporuča se redovita tjelesna aktivnost, iz prehrane izbacite prerađenu hranu, unesite namirnice bogate kalijem i magnezijem, ograničite unos ugljikohidrata i osigurajte dovoljan unos tekućine.

Izbacivanje tekućine može se olakšati upotrebom magnezija.

Zeleno lisnato povrće, avokado, bademi i grah bogati su izvori magnezija, elektrolita koji ima ključnu ulogu u održavanju ravnoteže tekućine u tijelu.

Voće i povrće bogato kalijem često se povezuje s refleksoterapijom stopala, što je na ovoj fotografiji dočarao Dnevnikov fotograf Slobodan Šušnjević.

Za snižavanje razine natrija i povećanje razine kalija, najučinkovitiji pristup je prilagodba prehrane. Odlučite se za voće i povrće bogato kalijem kao što su kupus, kelj, zelena salata, špinat, peršin, kao i banane, marelice, naranče i šljive.

Nadalje, višak soli u hrani dovodi do zadržavanja vode u tijelu, zbog čega je potrebno smanjiti udio soli tijekom pripreme obroka. Kako bi se to spriječilo, konzumacija prirodnih diuretika, poput kave, može učinkovito ukloniti višak vode iz tijela.

Uz prethodno navedene prehrambene opcije, preporučamo da u svoju rutinu uvrstite sljedeće prirodne čajeve: čaj od maslačka, čaj Rastavič te crni i zeleni čaj.

Preporučujemo