Veliki problem kod varenja hrane nastaje zato što uništavamo našu crijevnu floru nezdravom ishranom, kao što je brza hrana. Proso može da reguliše ove probleme.

Proso kao lijek – nutritivna vrijednost, cijena i recepti

Dakle, ako imate problem sa zatvorom, gasovima i slično, pojedite svako jutro po porciju prosa. Učiniće da se vaš stomak oporavi. Ova žitarica se preporučuje i osobama sa srčanim problemima, kao i problema sa pritiskom i holesterolom. Naravno, ovo nije magična žitarica, koja može zamjeniti redovnu terapiju osobi sa već narušenim zdravljem. Ali može da pomogne.

Proso -bubrezi vole, a tijelo uživa

Ako malo korigujete ishranu i ako dio vaše zdrave ishrane bude proso, osjetit ćete znatno olakšanje vremenom. Vlakna iz prosa pomažu da se takozvani loš holesterol ukloni iz organizma. Sadrži još i kalcijum i magnezijum, vitamine koji su zaslužni za normalan rad našeg srca, kao i za održavanje normalnog pritiska. Kalcijum u prosu pomaže da se sačuvaju zdrave kosti, krvni sudovi, mišići, kao i pravilno funkcionisanje živaca. Pored pomenutih vitamina, proso sadrži i gvožđe, pa se shodno tome preporučuje i osobama koje su anemične.

 

I mnoge osobe koje su prošle proces mršavljenja imaju lijepo iskustvo sa prosom. S obzirom da pozitivno utiče na varenje, ovo je idealna namirnica namjenjena svima koji žele da skinu koji kilogram. Pri tom, proso treba jesti ako vam je ptorebna detoksikacija organizma. Ujedno pomaže i da se iz tijela izbaci višak tečnosti, čisti mokraćne kanale i pročišćava bubrege, dobar je za kamen u bubregu.

Proso - sadnja, sjetva, uzgoj, održavanje, žetva - Vrtlarica.hr

Želite da spriječite potencijalni dijabetes, tipa 2? Jedite proso! Zahvaljujući magnezijumu koji sadrži, proso štiti od dijabetesa. Čak i ako već bolujete od dijabetesa, proso je prava namirnica za vas, ali ne pretjerujte, jer joj je glikemijski indeks 70. Ukoliko već bolujete od dijabetesa, poželjno je da se najprije konsultujete sa svojim ljekarom oko toga da li možete da uvrstite proso u svoju ishranu.

Preporučujemo