Bredli Tuček prvi puta je zapazio neizdrživu zubobolju 13. jula 2022. godine. Javio je svojoj majci da je “u apsolutnoj agoniji”, opisujući to kao “najgoru bol u njegovom dosadašnjem životu”.Nakon što je posjetio stomatologa narednog dana, Tučeku je dijagnosticirana infekcija i propisani su mu lijekovi za ublažavanje bolova, a također je zakazan termin za vađenje zuba. No, nakon toga, prestao je odgovarati na pozive i poruke, te je njegova obitelj počela ozbiljno brinuti. Pet dana kasnije, kolege su ga pronašle mrtvog na podu njegove kuhinje. Obišla ih je nepodnošljiva neizvjesnost više od godinu dana u vezi s uzrokom njegove smrti. Međutim, patologov izvještaj sada je razotkrio da smrt 33-godišnjaka nije bila povezana s infekcijom zuba, već je rezultat komplikacija koje su nastale uslijed nedijagnosticiranog dijabetesa.

Budući da nije bio liječen, Tuček je razvio dijabetičku ketoacidozu (DKA), kako je potvrdila njegova sestra Ali Valentin za “7NEWS.com.au”.Prema informacijama s “Healthdirecta”, DKA se javlja kada osoba s dijabetesom ima visok nivo šećera u krvi i manjak insulina. Nedostatak insulina znači da tijelo ne može koristiti šećer za energiju, što rezultira korištenjem masti umjesto. Ovo dovodi do oslobađanja kiselina poznatih kao ketoni u krvi, a visok nivo ketona može biti ozbiljna po život opasna komplikacija.Valentina je naglasila da infekcija zuba njenog brata jest bila navedena u patologovom izvještaju kao faktor koji je doprinio njegovoj smrti, no ona nije bila izravni uzrok DKA.”Infekcija može potaknuti povećanje određenih hormona koji djeluju protiv učinaka insulina i doprinose dijabetičkoj ketoacidozi. Infekcije su također češće i/ili teže kod pacijenata s dijabetesom melitusom”, rekao je patolog.Valentina, koja živi u Pertu, izrazila je duboko očajanje kad je saznala da je njen brat umro zbog ne liječenog dijabetesa.

“Kao obitelj, dijelili smo svoje teorije gotovo 13 mjeseci, i sigurno mogu reći da dijabetes nije bio na našem radaru. Razorna je pomisao da se smrt mog brata mogla spriječiti jednostavnim tretmanom dijabetesa. Izgleda da nije pokazivao značajne simptome osim gubitka težine, što je pripisivao promjeni načina života tijekom pandemije.”Ona je rekla da je njen brat ozbiljno shvaćao vladine preporuke o ostanku kod kuće za vrijeme karantene i pandemije COVID-19, te vjeruje da zato nije otišao kod liječnika.Iako je njena obitelj morala naučiti kako živjeti bez Tučeka, Valentina apelira na važnost prioriteta za zdravlje i hitan posjet liječniku ako osjetite da nešto nije u redu.”Poruka je, molim vas, nikada ne dozvolite da se osjećate kao da gubite vrijeme liječnika ili da je nekome drugome potrebna medicinska pomoć više od vas, ili da morate biti ‘jaki’. Naše zdravlje nije nešto što bi se trebalo zanemariti.”

Preporučujemo