Imate grbu na vratu, evo kako da je popravite: možete je se riješiti samo slijedeći ovih 5 savjeta
.
Kifoza predstavlja zakrivljenost u sredini kralježnice, a sam pojam se odnosi na pretjeranu zakrivljenost. Iako se može javiti u bilo kojoj dobi, najčešće je kod starijih žena. Može dovesti do pojave grba, a u težim slučajevima i problema s radom srca i pluća. Kifozu kod starijih osoba često uzrokuje osteoporoza, stanje u kojem kosti u kralježnici oslabe do točke lomljenja.

Djeca i tinejdžeri također mogu razviti druge vrste kifoze zbog deformiteta kičme ili stresa na kostima tokom vremena. Kifozu možete provjeriti malim kućnim testom. Stanite postrance pored ogledala i naklonite se. Ako vam leđa nisu ravna, već blago zakrivljena, možda imate kifozu. Što se tiče liječenja, glavna metoda je terapija vježbanjem, ponekad će liječnici preporučiti nošenje korzeta, a operacija se rijetko preporučuje.

Glavni ciljevi terapije vježbanjem su opuštanje mišića ramena, vrata i leđa i jačanje trbušnih mišića, čime se jača kičma, omogućavajući osobi da se pravilnije drži i minimizira pogrbljenost.

1. Pazite na svoju težinu!

Prekomjerna težina je jedan od faktora koji doprinose nastanku grbavosti. Zato je prvi korak da se riješite grbave na vratu da promijenite svoje navike u ishrani i pijete više vode umjesto nezdravih pića

2. Obratite pažnju na položaj spavanja

Kada spavate, vaša kičma treba da bude u stojećem položaju, sa spuštenim ramenima, ispravljenim leđima, opuštenim koljenima, a kukovi i ramena u pravoj liniji.

– Ako spavate na leđima, ne treba vam ništa ispod glave, pa samo koristite jastuk za vrat.

– Ako spavate na boku, uzmite jastuk da ispunite prostor između ramena i vrata, a drugi jastuk stavite između koljena i gležnjeva.

3. Trenirajte mišiće leđa.

Stručnjaci kažu da su vježbe koje jačaju gornji dio tijela, uključujući vrat i ramena, efikasan način za prevenciju i liječenje grbavosti jer pomažu u povećanju mišićne mase i potiču sagorijevanje masti u tom dijelu tijela.

šta raditi:

Stavite ruke iza glave i pritisnite naprijed dok koristite mišiće vrata da gurnete glavu unazad.

Zadržite ovaj položaj 5 sekundi, a zatim otpustite.

Broj ponavljanja: 10 puta

4. Samomasaža.

5. Pravilno držanje.

Da biste ispravili svoje držanje, držite bradu paralelnu s podom, ramena unazad i stomak unutra. Neka vam ruke prirodno padnu na bokove. Zamislite žice ispod sebe kao da hodate po njima.

Preporučujemo