Nedavno izjava supruge Novaka Đokovića, Jelene Đoković da njena djeca nikad ne duvaju svječice na svoim rođendanskim tortama, pokrenula je polemiku među Srbima, koji je kao i inče nisu štedjeli sa komenatrima.

Djoko with Jelena | Novak djokovic, Tennis stars, In hollywood
“Sveća je simbol nesebične žrtve, ona sagoreva sebe da bi drugima dala svetlost i sjaj. Ona je simbol života i prosvetljenja, otklanjanja strahova i mračnih misli iz našeg uma i srca i predavanju svetlosti Boga. Kako smo onda usvojili tradiciju slavljenja rođenja života tako što gasimo sveću na torti dok zamišljamo želju”, rekla je supruga našeg proslavljenog tenisera Novaka Đokovića.

Branislava Pavlović

Na ovu temu dolučila se oglasiti i klinički psiholog i porodiči terapeut Branislava Pavlović. Ona je rekla da mi odrasli dajemo značaj tim sitnicama za rođendanska slavlja, a djeca od nas to uče. Kako ona kaže, Jelena je samo iznijela svoj lični stav, ali da ipak roditelji ne trebaju da direktno prenose stavove na svoju djecu, u smislu zabrana , jer tako utiču na socijalizaciju svog djeteta.

Rođendan, Torta, Svećice
“Primera radi, konzumiranje gaziranih pića po vašem mišljenju nije u redu, ali ako sva deca na rođendanu piju gazirani sok ne valja da im branite jer tako vaše dete može da se oseća različito od druge dece i ne može da učestvuje u zajedničkim aktivnostima. Naravno, ne sve što druga deca ili ljudi rade, ali mnoge socijalno prihvatljive, lepe stvari koje nikome ne štete, a koje služe i kao vid socijalizacije dece ne treba braniti. Nemojte me pogrešno razumeti, ali recimo ako ja ne volim da sedim u kafiću to ne znači da treba sinu da zabranjujem to ili da očekujem od njega da i on ne sedi u kafiću. Na taj način negde diskriminišete sopstveno dete, ja na to tako gledam. Ako se većina dece raduje duvanju svećica, zašto bi to bio problem? U redu je da imate svoj stav, ja mogu da budem vegan recimo ali moje dete će kada odraste odlučiti da li će biti vegan ili ne, ne treba ga terati da to prihvata tek tako”, zaključila je Branislava Pavlović

Preporučujemo