Osušena usta česta je pojava koja obično ne predstavlja prijetnju. Međutim, može poslužiti i kao pokazatelj dijabetesa ili problema sa zglobovima.

Suha usta uobičajena su pojava kada se osjećate dehidrirano ili tjeskobno. Međutim, stalna suhoća u ustima, medicinski poznata kao kserostomija, može biti pokazatelj temeljnog zdravstvenog problema i utječe na otprilike jednu od svakih pet osoba.

Dolje su navedeni neki od čestih uzroka suhoće u ustima.

Uzrok je prisutnost hormona.

Menopauza često služi kao uobičajeni okidač zbog hormonalne neravnoteže koju uzrokuje, što rezultira isušivanjem sluznica cijelog tijela.

Ako problem leži u nosnoj šupljini

Začepljeni nosni prolazi uzrokovani prehladom i alergijama mogu dovesti do stalnog disanja na usta. Međutim, suženi ili začepljeni nosni prolazi, nepravilan zagriz koji sprječava zatvaranje usana noću ili neuobičajeno veliki krajnici također mogu biti temeljni uzroci.

Lijekovi koji pomažu u ublažavanju začepljenosti nosa.

Sužavajući krvne žile u području sluznice, te tvari djeluju na bazi smanjenja upale i olakšavanja disanja. Kao rezultat toga, dolazi do smanjenja količine tekućine koja ulazi u nosnu šupljinu, što dovodi do učinka “isušivanja” nosa. Iako pružaju privremeno olakšanje kada se koriste kratko, produljena uporaba može rezultirati suhoćom nosa i usne šupljine.

Vodica za ispiranje usta

Dok tekućine za ispiranje usta na bazi alkohola učinkovito eliminiraju oralne bakterije, one također mogu dovesti do suhoće zbog svoje sklonosti iritaciji i dehidraciji sluznice. Budući da slina igra ključnu ulogu u zaštiti od karijesa i bolesti desni, suha usta povećavaju vjerojatnost pojave ovih problema. Stoga je preporučljivo odabrati sredstva za ispiranje bez alkohola.

Žgaravica

Jedna od čestih posljedica gastroezofagealnog refluksa ili žgaravice su suha usta. Kretanje želučane kiseline iz jednjaka u grlo može rezultirati iritacijom i upalom, što dovodi do isušivanja usta i grla.


Dehidracija može biti posljedica konzumiranja prekomjerne količine pića koja sadrže kofein. Kofein, koji djeluje kao blagi diuretik, potiče pojačano mokrenje, dok prisutnost tanina u određenim čajevima i kavi može rezultirati osjećajem pečenja u ustima.

Dijabetes

Neliječeni dijabetes može dovesti do trajnog povećanja razine šećera u krvi, što rezultira pojavom suhih usta. Povišena koncentracija glukoze u krvotoku smanjuje sposobnost bubrega da zadrže tekućinu, što dovodi do njezine eliminacije putem urina i konačnog uzroka dehidracije. Vrijedno je napomenuti da suha usta također mogu biti nuspojava lijekova za dijabetes.

Problemi vezani uz zglobove.

Sekundarni Sjögrenov sindrom, stanje karakterizirano suhim očima i ustima, može biti uzrokovano bolestima poput reumatoidnog artritisa, lupusa ili vaskulitisa, budući da ta stanja potiču imunološki sustav da napada suzne žlijezde i žlijezde slinovnice.

Snažan udarac u lubanju.

Oštećenje facijalnog živca, koje može nastati uslijed udarca u sljepoočne kosti tijekom prometne nesreće ili pada s bicikla, može rezultirati suhim ustima. To je zato što facijalni živci prolaze kroz temporalne kosti, stimulirajući dva od tri para žlijezda slinovnica.

Fokus je na tabletama.

Kserostomija, stanje karakterizirano suhim ustima, može se pripisati više od 400 lijekova, uključujući lijekove bez recepta i lijekove na recept, kao i kemoterapiju i tretmane zračenjem.

BONUS:

Postoji fascinantan aspekt koji treba razmotriti u vezi s često zanemarenim zdravstvenim problemom koji može imati neposredne kobne posljedice. Iznenađujuće, mnogi pojedinci nisu svjesni svoje ranjivosti, osobito specifične demografske skupine. Ove intrigantne činjenice bacaju svjetlo na to pitanje

Potencijalno smrtonosno stanje upale srčanog mišića ili perikarda može proći nezapaženo zbog suptilnih simptoma. Dr. Dejan Simeunović, kardiolog, elaborirao je nužnost hitnog traženja liječničke pomoći.

U roku od samo tjedan dana ružne proširene vene potpuno će nestati! Jednostavno primijenite tretman prije spavanja.
Varcosin

Urolozi su zapanjeni nevjerojatnom učinkovitošću ovog tretmana u otklanjanju prostatitisa u samo dvije noći!
Ništa neobično.

Kardiolog dr. Dejan Simeunović rasvijetlio je povezanost virusnih infekcija i bolesti srca. Često se zanemaruje da čak i obična infekcija poput gripe može dovesti do komplikacija poput upale srčanog mišića ili perikarda. To se ne odnosi samo na koronavirus nego na sve virusne infekcije, ističe dr. Simeunović.

Prema riječima stručnjaka, savjetuje se izbjegavanje intenzivne tjelesne aktivnosti najmanje tri mjeseca nakon dugotrajne virusne infekcije. Preporuča se prekinuti rad čim nastupi umor, uključujući aktivnosti koje uključuju kretanje i zajedničke kućanske poslove. Važno je biti oprezan u razdoblju od šest mjeseci, jer postoji rizik od pogoršanja bolesti i pojave komplikacija.

Postoje potencijalne komplikacije koje mogu nastati, poput miokarditisa ili perikarditisa, što se odnosi na upalu srčanog mišića, odnosno perikardijalne vrećice. Prepoznavanje ovih stanja zahtijeva bogatu kliničku stručnost zbog raznolikog raspona simptoma koje predstavljaju. Kako bi se potvrdila prisutnost upale srčanog tkiva, nužne su sofisticirane dijagnostičke tehnike, objasnio je govornik koji je naveo i popis indikativnih simptoma.

Dr Simeunović je pojasnio da je dijapazon manifestacija ovih bolesti širok. Mogu se pojaviti kao asimptomatski slučajevi koji prolaze nezapaženo ili mogu dovesti do teških aritmija, nesvjestice, pa čak i iznenadne srčane smrti.

Dr. Simeunovič je naveo da perikarditis, odnosno upala zaštitne vrećice oko srčanog mišića, može dovesti do intenzivne boli u prsima koja je vrlo slična simptomima akutnog infarkta miokarda. Pacijenti koji su doživjeli i srčani udar i ovo stanje potvrdili su nevjerojatnu sličnost u intenzitetu i jačini bolova.

Ako osjetite probadanje ili bol u prsima, nestabilan otkucaj srca ili se ne možete uključiti u uobičajene tjelesne aktivnosti, ključno je odmah kontaktirati svog liječnika. Također se savjetuje prijavljivanje svih slučajeva slabosti, osobito ako se ponavljaju ili traju dulje vrijeme.

Ako ste ove informacije smatrali korisnima, slobodno proširite vijest dijeljenjem ove objave sa svojim prijateljima!

Preporučujemo