Svakodnevno smo suočeni s obiljem vijesti iz različitih izvora o sveprisutnom nasilju nad ženama u našem regionu. Jedan od najstrašnijih događaja koji se odigrao prije mjesec dana u Bosni i Hercegovini ostavlja nas u šoku. Nevjenčani suprug je javno, putem svog Instagram profila, brutalno ubio svoju ženu, a mnogi su prisustvovali tom užasnom činu putem društvenih medija.Nedavno, u Osijeku, policajac je iz pištolja usmrtio svoju djevojku, dok je bivši rukometni reprezentativac Hrvatske u Širokom Brijegu izvršio nasilje nad svojom suprugom. Šokantno je što je žrtva snimala svoje muke jer joj niko nije vjerovao da je zlostavljana.

Nedavni incident u Ulici Filipa Višnjića, smještenoj u novosadskom naselju Podbara, je također alarmantan. Dvojica muškaraca su zapala u nesuglasice, pri čemu je mlada žena pokušala da ih razdvoji, ali je nažalost povrijeđena u tom procesu.Snimci ovog incidenta koji su se pojavili na društvenim mrežama otkrivaju da je jedan od muškaraca fizički napao ženu dok su ona i drugi pokušavali smiriti situaciju. Razlog ove svađe je još uvijek nepoznat, a ishod konflikta ostaje nejasan.

Srećom, žena je prošla s lakšim povredama i brza reakcija prolaznika je pomogla u pružanju neophodne pomoći. Policija zasad nije poduzela korake kako bi istražila ovaj incident, što dodatno stvara zabrinutost.

Svi oni koji se suočavaju s nasiljem u porodici ili drugim kriznim situacijama trebaju znati da postoje resursi na raspolaganju. Hitna pomoć može biti pozvana na broj 192 ili se možete obratiti nekoj od dostupnih povjerljivih telefonskih linija. Autonomni ženski centar nudi podršku na broju 0800-100-007. U slučaju trgovine ljudima, ASTRA akcija je dostupna na brojevima 011 785-0000 i 065 3347-817. Savetovalište protiv nasilja u porodici možete kontaktirati putem broja 0800-011-011 tokom dana, a noću na broju 062 304-560. Incest trauma centar je dostupan 24 sata dnevno na brojevima 011 3441-737 i 011 3861-332. Također, u slučaju nestanka djeteta, možete pozvati evropski broj 116-000.

Nastojmo zajedno podići svijest o ovim ozbiljnim problemima i pružiti podršku onima koji je trebaju.

Preporučujemo