Iako još nije zvanično krunisan, već se uveliko prave planovi za sahranu kralja Čarlsa III. Načekao se dok nije sjeo na ovaj tron, ali ipak čim je sjeo na tron i postao kralj, po protokolu i tradiciji počele su pripreme za „ne daj, bože“ situaciju. Vijest o smr*i kraljice Elizabete II je u najvišim političkim kruugovima proglašena kodom pod nazivom “Londonski most je pao“, da bi nakon toga uslijedila operacija “Jednorog“, koja je završena sahranom.

Koliko bogatstvo nasleđuje novi engleski kralj Čarls III?
Ovaj plan je predložen još davne 1960. godine, a njegovo detaljno razrađivanje trajalo je čak dvije decenije, što je imalo smisla s obzirom na njene godine.

Svet se oprašta od Elizabete Druge, kralj Čarls III se obratio javnosti
A ako se dogodi ono najgore, bit će objavljeno šifrom “Menai most“. Tako će se zvati i operacija u slučaju smr*i. Menai je naziv prvog željezničkog visećeg mosta na svijetu, u Anglesiju u Velsu, oblasti koja ima bliske veze sa Čarlsovom donedavnom titulom. Detalji nisu poznati, mada se pretpostavlja da se operacija neće mnogo razlikovati od one koja je završena 19. septembra, pišu mediji.

Novi kralj Čarls Treći: Uteha u spoznaji poštovanja koje je uživala moja majka

Kako prenose britanski mediji, krunisanje novog kralja očekuje se tek sljedeće godine. Podsjećanja radi, postao je kralj 8. septembra 2022., kad je preminula kraljica i njegova majka Elizabeta II. Bio je vojvoda od Cornwalla i vojvoda od Rothesaya od 1952. do 2022., te je od 2011. i najstariji prijestolonasljednik u britanskoj historiji. On je princ od Walesa s najdužim stažem, a tu je titulu držao od jula 1958. do septembra 2022. Nakon očeve sm*ti 9. aprila 2021., Karlo je naslijedio i titulu vojvode od Edinburgha. Čarls III je rođen kao najstarije dijete svoje majke i Filipa, vojvode od Edinburgha.

Preporučujemo