Kako izgubiti težinu nakon 50 godina? Slijedite 3 ključna pravila i uvijek ćemo biti vitki, evo koje namirnice treba izbjegavati

Mnoge žene muči pitanje kako smršaviti nakon pedesete, budući da je proces vrlo spor, ali – postoji olakšanje.

Tijekom godina naša se tijela mijenjaju i prolaze kroz različite faze. Poznato je da se metabolizam usporava, zbog čega je proces mršavljenja duži i teži. Nakon pedesete godine mišićna masa značajno opada, a različiti čimbenici koje donosi dob utjecat će na mišićnu masu.

Ulaskom u šesto desetljeće dolazi i do hormonalnih promjena, a taj osjećaj žene posebno poznaju, a od tada nastupa i menopauza sa svim procesima koji s njom idu. Nutricionistica Blanka Karasija daje nekoliko savjeta kako se riješiti viška kilograma nakon 50.

Nutricionisti preporučuju potpuno odricanje od slatkiša i jedenje više povrća. Prije svega, svima preporučuje da piju više vode, jer se time mogu ne samo smršaviti, već i smanjiti faktori rizika od dijabetesa tipa 2. Osim toga, nutricionisti preporučuju smanjenje ili potpuno izbacivanje prerađene hrane, posebice čipsa i peciva. I sladoled, piše Lepa i Srećna.

“Većini tih proizvoda nedostaju kvalitetni sastojci i hranjive tvari. Ta je hrana bogata rafiniranim ugljikohidratima, bojilima i šećerima, što može dovesti do debljanja i nutritivne neravnoteže u tijelu”, objašnjava nutricionistica podsjećajući na važnost proteina i sljedeće činjenice: Ne potječu samo od životinja. Blanca joj je predložila da jede leću, grah, gljive i kruh od cjelovitog zrna pšenice.

“Uključivanje proizvoda od cjelovitih žitarica u vašu prehranu osigurat će vam složene ugljikohidrate i vlakna, što će vam pomoći da se dulje osjećate sitima”, zaključuje ona.

“Biljni izvori proteina su mahunarke, poput boba, graška, leće i soje, kao i sjemenke i orašasti plodovi. Međutim, važno je zapamtiti da te namirnice ne sadrže sve esencijalne aminokiseline, pa je potrebno kombinirajte više namirnica”, rekla je nutricionistica. Nutricionistica Jovana Srejić Ferluga portala Lepa i sretna otkriva koje su kombinacije popularne u prehrani:

– Žitarice i mahunarke
– crni grah i riža
– Orašasti plodovi i grašak
– Leća i bademi
– Kruh od speltinog brašna i maslaca od kikirikija

 

Preporučujemo