Kineska tradicionalna medicina izuzetno posvećuje pažnju uskoj povezanosti između duhovnog i fizičkog blagostanja, duboko ukorenjenoj u njihovom shvatanju da emocije imaju direktan uticaj na opšte zdravlje pojedinca. U ovom sveobuhvatnom pristupu medicini, naglasak je na razumevanju kako se emocionalno stanje odražava na fizičko stanje organizma. Prema dubokim uverenjima kineske medicine, negativne emocije nisu samo prolazne manifestacije, već su signali nekog dubljeg energetskog disbalansa koji zahteva pažnju i istraživanje.

U skladu s ovom filozofijom, kineski lekari prepoznaju da stalna negativnost može biti pokazatelj neke unutrašnje neravnoteže koja se mora pažljivo analizirati. Za kinesku medicinu, zdrava osoba koja je emocionalno stabilna ima nekoliko karakteristika koje se ogledaju u njenom fizičkom stanju.Pravilna građa tela i lepo držanje smatraju se ključnim pokazateljima emocionalne ravnoteže. Kinezi veruju da zdrava kičma igra ključnu ulogu u očuvanju ravnoteže, sprečavajući potencijalne probleme poput skolioze i drugih oboljenja koja mogu prouzrokovati nervnu neravnotežu. Zbog toga praktikuju redovno jutarnje vežbanje kako bi održali zdravlje kičme.

Cirkulacija krvi takođe je od velike važnosti u kineskom medicinskom pristupu, jer loša cirkulacija može dovesti do različitih bolesti, uključujući hipertenziju. Emocionalno stabilna osoba, prema kineskoj medicini, održava aktivnu cirkulaciju krvi kroz redovne vežbe i aktivnosti.Normalna akumulacija energije, koja potiče iz kvalitetnog sna, pravilne ishrane i pravilnog disanja, takođe se smatra ključnim elementom emocionalne stabilnosti prema kineskoj medicini.

Kineska medicina pridaje posebnu pažnju povezanosti emocija i određenih organa u telu. Na primer, bes i agresija povezani su s jetrom, stalno proispitivanje i nesigurnost ukazuju na patologiju slezine, sukobi sa roditeljima dovode do problema sa bubrezima, a tuga može štetiti plućima.U cilju borbe protiv tuge, kineska medicina preporučuje pravilno disanje kao efikasan alat.Preporučuje se sedenje na stolici sa naslonom, postavljanje ruku na kolena dlanovima okrenutim prema gore, a zatim duboko udahnuti tri puta, dajući prostor tuzi da napusti organizam. Ovaj ritual disanja predstavlja suštinski deo kineske medicinske prakse za očuvanje emocionalnog i fizičkog zdravlja.

Preporučujemo