U nastojanju da zaštiti okoliš, Europska komisija nedavno je poduzela korake za ograničavanje uporabe dodane mikroplastike u određenoj kozmetici prema Uredbi EU-a o kemikalijama Reach.

Među proizvodima su sprejevi u boji, šljokice i glitteri koji se koriste u raznim kozmetičkim proizvodima. Druga mjera je uklanjanje labavih glittera i mikrokuglica, koje se također koriste u kozmetici. Zabrana prodaje stupa na snagu sredinom listopada 2023.

Novi propisi spriječit će ispuštanje gotovo 500.000 tona mikroplastike u okoliš. Također će biti zabranjeni proizvodi od mikroplastike za svakodnevnu uporabu.

Zbog toga će šljokice i razni sprejevi koji se koriste u kozmetici biti povučeni s tržišta i poslani u povijest. Iz tog razloga tržište se priprema za smanjenje ovih proizvoda.

Komisija je predana borbi protiv onečišćenja mikroplastikom, kao što je navedeno u Europskom zelenom planu i novom Akcijskom planu za kružno gospodarstvo čiji je cilj postizanje nulte razine onečišćenja. Europska komisija postavila je cilj smanjenja onečišćenja mikroplastikom za 30% do 2030. u svom Akcijskom planu za nulto onečišćenje.

Tim radi na smanjenju onečišćenja mikroplastikom iz različitih izvora: plastični otpad i smeće, slučajno i nenamjerno ispuštanje u prirodu, na primjer (mikroplastika ispuštena iz plastičnih kuglica, guma i odjeće) i namjerna uporaba u proizvodima.

BONUS

Bivši natjecatelj na Eurosongu Karija dao je ostavku na mjesto glasnogovornika finskog žirija. On će biti prisutan kako bi pročitao rezultate glasovanja u zemlji za ovogodišnje natjecanje.

Nakon norveškog kolege, i finski pjevač odbio je uživo pročitati rezultate glasovanja svoje zemlje na Eurosongu. Kariga, koji je predstavljao Finsku na prošlogodišnjem natjecanju u Liverpoolu, bio je drugi s pjesmom “Cha Cha Cha” i trebao je objaviti rezultate glasovanja uživo u subotu za Finsku. Ipak, pjevač je na svom Instagramu objavio da odustaje od uloge.

“Odlučio sam ne sudjelovati u večerašnjem finalu Eurosonga kao glasnogovornik finskog žirija”, objavio je. “Bonus bodovi su pogrešni”, napisao je s emotikonom slomljenog srca.

Khali je prethodno zatražio da se s društvenih mreža ukloni video njega i izraelske pjevačice Eden Golan. Objasnio je: “Danas sam slučajno sreo izraelske eurovizijske predstavnike i snimio video o nama. Nakon toga je poruka objavljena na društvenim mrežama bez mog dopuštenja. Unatoč mom zahtjevu za uklanjanjem, video nije izbrisan.”

“Želio bih pojasniti i naglasiti da ovaj video nije politička izjava ili podrška bilo koje vrste”, naglasio je obrazlažući svoju odluku.

Eden Golan se u četvrtak kvalificirao za finale u Malmö Areni u Švedskoj usred propalestinskih i antiizraelskih prosvjeda.

Mnogi su umjetnici pozvali na bojkot Eurosonga 2024. godine. Mnogi su ljudi javno pozvali na prekid vatre u Pojasu Gaze.

 

Preporučujemo