Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu optužni predlog protiv mladića i devojke, po imenima J. R. (26) i J. S. (36), zbog ozbiljnih sumnji da su u januaru prošle godine izveli prevaru nad jednom ženom u Zemunu, uskraćujući je za nakit čija je vrednost procenjena na čak 240.000 dinara, uz dodatak od 200 evra u kešu!

Prema izveštaju, J. S. je razotkrio svoju priču kao vidoviti “duhovnik Branimir,” dok je J. R. glumila njegovu saradnicu. Ovom lažnom predstavljanju uspeli su da ubede oštećenu da im preda svoje vredne komade zlata i gotovinu:

“Odgovorna osoba koja je postala žrtva ove prevare, dala im je dva dragocena zlatna lančića, od kojih je jedan bio sa priveskom koji prikazuje Svetog Petra, a drugi sa likom Svetog Pavla. Takođe su uzeli i zlatnu burmu, nekoliko zlatnih prstenova, uključujući jedan sa belim zlatom i drugi sa dragim kamenčićima, dva para zlatnih minđuša, jedan zlatni lančić, još jedan par zlatnih minđuša, dva zlatna priveska sa likom Majke Bogorodice i narukvicu koja se činila vrednom kao zlato. Ukupna vrednost ovih dragocenosti iznosila je oko 240.000 dinara, uz dodatak od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti,” kako je navedeno u zvaničnom saopštenju.

Dodatno, žrtva je najpre pozvala J. S. u nadi da će joj on pomoći da se oslobodi navodne crne magije koja je zahvatila njenu porodicu: “Optuženi je kontaktirao oštećenu putem video poziva i ubedio je da hitno treba predati svoje dragocenosti na 48 sati, obećavajući da će ih kasnije vratiti. Kasnije je J. R. lično otišla do oštećene dva puta na njenu adresu i predstavila se kao saradnica duhovnika Branimira. Ona je tada preuzela zlato i novac, uz obrazloženje da im je taj novac potreban kako bi kupili posebnu tkaninu za uklanjanje crne magije. Oštećena je bila držana u zabludi neko vreme u vezi sa vraćanjem njenih dragocenosti, dok se njih dvoje na kraju nisu više javljali na njenim telefonskim brojevima.”

Isto treba napomenuti da su oboje optuženih već ranije osuđivani za isti tip prevara. Stoga, tužilaštvo je predložilo da se J. R. kazni zatvorskom kaznom u trajanju od jedne godine, dok se u slučaju optuženog J. S. predlaže zatvorska kazna u trajanju od godinu i devet meseci. Osim toga, predloženo je da im se izreknu i novčane kazne u visini od 200.000 dinara.

Preporučujemo