Nastojte da budete inspiracija svom detetu i budite dovoljno hrabri da priznate sopstvene greške. Roditeljstvo je jedan od najizazovnijih i najodgovornijih zadataka, a, kao i u svakom drugom aspektu života, može doći do nesavršenosti. Svi mi, roditelji, ponekad pravimo greške, ali važno je da budemo svesni da te greške mogu imati dugoročne posledice na našu decu dok odrastaju. Srećom, postoje mnogi korisni saveti koje nam pružaju porodični psiholozi kako bismo lakše prošli kroz ovu izazovnu fazu.

  1. Donošenje odluka i davanje slobode

Omogućavanje detetu da donese sopstvene odluke i izbore može biti od suštinskog značaja za njegovu psihološku zrelost. Kada se osećamo bez kontrole nad sopstvenim životom, to može izazvati stres i anksioznost. Zato se trudite da ne nametnete svoje savete detetu kada to nije neophodno i ne ograničavajte njegove izbore. Umesto toga, pokušajte ga ohrabriti da donese svoje odluke, a budite tu da mu pružite podršku kada je potrebna.

  1. Kritika i upoređivanje

Preterana kritika može značajno uticati na samopouzdanje vašeg deteta i dovesti do situacije u kojoj se ono neće osećati ponosnim zbog svojih postignuća. Stručnjaci za roditeljstvo upozoravaju da izrazi koji počinju sa “Zašto si tako…” ili “Zašto ne možeš biti više kao…” mogu naneti ozbiljnu štetu emocionalnom stanju vašeg deteta i da će mu trebati dosta vremena da se oporavi od takvih reči.

  1. Dozvoljavanje da prave greške

Iz sopstvenih grešaka učimo mnoge životne lekcije. Kada pokušavamo da zaštitimo svoju decu od grešaka, uskraćujemo im priliku da nauče iz posledica svojih izbora i postupaka. Zato sledeći put kada budete želeli da sprečite svoje dete da pogreši, razmislite o svim vrednim lekcijama koje može naučiti iz tih grešaka.

  1. Aktivno slušanje

Kada je reč o roditeljstvu, veština slušanja je od suštinskog značaja. Ponekad žurimo da naučimo svoju decu lekciju kada se suoče sa problemima, umesto da jednostavno budemo tu da ih saslušamo. Biti dobar slušalac je izraz ljubavi i podrške. Postavljajte pitanja koja počinju sa “šta” ili “kako” umesto “zašto”, kako biste podstakli svoje dete da vam otvori svoje osećaje i zajedno pronađete rešenje.

  1. Dajete im odgovornost

Neki roditelji veruju da je detinjstvo trebalo da bude isključivo zabavno i odlučuju da rasterete decu od kućnih obaveza i sličnih odgovornosti. Međutim, podsticanje vaše dece da preuzmu odgovornost za zadatke primerene njihovom uzrastu pomaže im da razviju nezavisnost i odlučnost kao odrasli.

  1. Razumevanje problema u učenju

Loši rezultati i problemi u školi ne uvek ukazuju na lenjost ili nedostatak motivacije kod vašeg deteta. Fizički i emocionalni problemi, kao što su poteškoće sa izvršnim funkcijama i pamćenjem, mogu biti uzroci problema u učenju i treba ih ozbiljno shvatiti.

  1. Realna očekivanja

Iako je normalno da želimo najbolje za našu decu, prevelika očekivanja mogu izazvati stres. Prvo, trebalo bi razumeti da naša deca ne mogu biti najbolja u svemu što rade. Umesto toga, fokusirajmo se na njihova dostignuća i podržimo ih u razvoju njihovih veština.

  1. Nedoslednost između roditelja

Igra “dobar policajac, loš policajac” može stvoriti konfuziju i probleme kod dece. Umesto što kompromitujete jedno drugo, radite zajedno sa svojim partnerom kako biste podržali svoje dete u rešavanju problema.

  1. Preuzimate odgovornost za stvari koje deca mogu samostalno obaviti

Davanje svojoj deci odgovornosti za obavljanje određenih zadataka je ključ za razvijanje njihove nezavisnosti i sposobnosti. Ako primetite da često preuzimate zadatke koje bi vaše dete moglo obaviti samo, razmotrite mogućnost da mu omogućite da to uradi.

  1. Biti dosledan s onim što govorite

Kada ne budemo dosledni između onoga što propovedamo i svojih postupaka, možemo stvoriti konfuziju kod dece. Budi iskren i dosledan u svojim vlastitim postupcima kako biste bio uzor svojoj deci.

 

Preporučujemo