Na komemoraciji u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, održanoj danas u 11 sati, emotivna riječ legendarnog glumačkog talenta odjekivala je među prisutnima. Opraštajući se od prerano preminulog kolege, istaknutog umjetnika Žarka Lauševića, koji je preminuo 15. novembra u 64. godini nakon hrabre borbe s rakom pluća, govorila je glumica koja je dijelila mnoge scene s njim.

“Njegov prvi sjaj kao glumca zasjao je s prvim korakom na pozornici. Bilo je očito da smo svjedočili rađanju velikog umjetnika. Nažalost, koban događaj nepravedno je promijenio tok njegovog života”, podsjetila je glumica na tragediju koja je obilježila život Žarka Lauševića.

Odgajatelji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, zajedno s njegovom suprugom Anitom i djecom Asjom, Dušanom i Janom, okupili su se kako bi mu uputili posljednji pozdrav. Podsjetila je na Lauševićevu turbulentnu prošlost, posebice na tragični incident u kojem je izgubio dva života, zbog čega je proveo godine iza rešetaka. Glumica je istaknula vjerovanje da je unutarnja borba koju je Žarko vodio nakon toga možda bila još veća kazna od samog zatvora.

“Ceca Bojković je naglasila da je ta unutarnja borba, koju je Žarko vodio, bila još jedna velika kazna – možda čak i veća od samog izdržavanja kazne zatvora. Sudski procesi, zatvor, ali i introspekcija koju je prolazio, predstavljali su put ka njegovom iskupljenju. Te tragedije, Žarko je pretočio u svoje četiri iskrene knjige, zapisujući svoje misli i doživljaje iza rešetaka. To su bile stranice dnevnika jedne robije”, dodala je glumica s poštovanjem.

Govoreći o Lauševićevom povratku u Srbiju nakon teških trenutaka, glumica je naglasila njegovu hrabrost i umjetnički sjaj. “Nakon dugog putovanja, kada mu je vraćena sloboda, Žarko se vratio kako bi zasjao u punom sjaju. Svi smo ga divljenjem gledali, voljeli ga i cijenili. Dragi Žarko, tvoj odlazak nas duboko pogađa. S tugom i velikom ljubavlju ispraćamo te”, zaključila je glumica, oslikavajući tugu i poštovanje prisutnih na komemoraciji.

 

Preporučujemo