U Japanu u gradu Nagasaki su uposlenici u zološkom vrtu i botaničkoj bašti Kujušima bili šokirani kada ee prije dvije godine majmunica stara 12 godina od vrste gibona porodila iako  u kavezu pored nje nije bilo mužjaka godinama.

Provedena je unutrašnja istraga koja je nedavno završena i koja je otkrila šta se u stvari tačno desilo. Na mladunčetu koje je dobila Momo je urađena DNK analiza i došlo se do saznanja da je njen otac gibon koji se zove Ito i čiji se kavez nalazi odmah pored onoga u kojem je bila smještena majmunica Momo. Oni su se parili kroz rupu koja se nalazila na kavezima između njih a dijagonala te rupe je samo devet milimetara i mnogi se pitaju kako su u ovome uspjeli.

O cijelom slučaju se oglasio i direktor zološkog vrta Hideki Hisano koji je rekao da je na zemlju stigao jedna vrijedan život i da će osoblje nastaviti i dalje da brine o njemu te se nadaju da će lijepo i dugo živjeti. Mladunče gibona je teško oko dva kilograma i smješteno je u Mominom kavezu te raste pored svoje majke. Ime još nije dobio ali će se i to uskoro riješiti.

Inače giboni spadaju u porodicu primata i prije je ona imala samo jedan rod iz kojeg su kasnije izdvojena još tri pa se tako danas giboni mogu svrstati  u četiri roda. Njihovo prirodno stanište odnosno područje koje naseljavaju je od severoistoka Indije i južne Kine na severu, do Indonezije (uključujući i ostrva Java, Borneo i Sumatra) na jugu u tropskim i suptropskim kišnim šumama.

 

Preporučujemo