Slučaj Marka Stojanovića (30) iz Svilajnca, koji je u petak pre*inuo na Urgentnom odjeljenju UKC u Beogradu nakon što su mu ljekari, prema tvrdnjama supruge Nikoline Antić, u ćuprijskoj bolnici probušili debelo i tanko crijevo tokom kolonoskopije, a dok su to sanirali, povrijedili mu i pluća, uznemirio je javnost. Mnogi građani se pitaju kako tako česta i rutinska procedura kao što je kolonoskopija, tj. optičko ispitivanje debelog ili tankog crijeva pomoću fleksibilne cijevi sa svjetlom i video-kamerom, može da dovede do komplikacija, te i da li lekari ovu intervenciju treba da izvode sa anestezijom ili bez nje.

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić objašnjava za domaće medije da se kolonoskopija najčešće i u skladu sa evropskom praksom radi u opštoj anesteziji koja se daje intravenski, a da retke komplikacije najčešće nastaju usled nestručnosti ljekara.

Marko Stojanović

– Pregled se započinje ubacivanjem kolonoskopa u zadnji deo creva pacijenta, tj. anus. Ovu proceduru lekar treba da radi vrlo pažljivo jer kod debelog creva ima dosta većih i manjih krivina koje se teško i sporo savladavaju. Zbog male nepažnje i nestručnosti lekara može doći do oštećenja i pucanja creva. Takođe, treba ubaciti minimalnu količinu vazduha u crevo jer, ukoliko se ubaci veća količina, crevo može previše da se nadima. Ukoliko dođe do bilo kakvih komplikacija, procedura odmah mora da se prekine – kaže dr Perišić.

Vojislav Perišić

Prema njegovim riječima, uloga kolonoskopije je da se sve uočene promjene na debelom crijevu notiraju i snime, a ukoliko je neophodno, i da se uzme uzorak sluzokože radi daljeg ispitivanja.

– Nakon intervencije pacijent treba da bude pod nadzorom lekara određeno vreme.

Preminuo Marko (30), lekari mu tokom rutinskog pregleda probušili creva i pluća: Bolnica nizala greške - Naslovi.net
Međutim, dok pojedini ljekari savetuju i ponekad insistiraju da se kolonoskopija odradi bez anestezije, uglavnom da bi pacijent reagovao ukoliko dođe do nekih komplikacija koje bi mogao da osjeti, dr Perišić smatra da se zbog neprijatnosti i neugodnosti koju pacijent osjeća prilikom intervencije preporučuje da se procedura izvodi u opštoj anesteziji.

– Dakle, pacijent tokom kolonoskopije treba da spava. Ugledajući se na mnoge standarde koji su propisani u zapadnoj Evropi a predviđaju da se kolonoskopija isključivo izvodi uz anesteziju, smatram da i naši lekari to treba da praktikuju – ističe on.

Preporučujemo