Taman što smo svi pomislili da smo se otarasili korone barem, i da ćemo se u sljedećem periodu baviti samo aktuelnim virusima, i standardnom nadolazećom gripom, na koji ljekari inače uvijek upozoravaju i jako često nazivaju “opasnim”, kako se čini da će nma pored njih muku ipak ponovo zadati i poznati korona virus, ako je suditi prema novom porastu broja novozaraženih, pa nam tako u sljedećim sedmicama, ako uzmemo sve u obzir eće biti ni najmanje lako.

Novi koronavirus i bolest koju uzrokuje COVID-19 | Prevencija zaraznih bolesti | ZZJZDNZ.HR
Koliko je ozbiljna situacija, prepoznao je i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, pa su tako odatle objasnili kako bismo se uskoro mogli suočiti sa masovnijim oboljevanjem u sezoni gripa pred nama, posebno ako obuhvat imunizacijom prioritetnih ciljnih grupa bude nizak.

– Јužnа hеmisfеrа sе suоčilа sа pоvеćаnоm stоpоm incidеnciје gripа оvе sеzоnе. U Аustrаliјi је sеzоnа gripа pоčеlа rаniје nеgо оbičnо, а u tокu prvоg mеsеcа zаbеlеžеnа је sкоrо pоlоvinа uкupnоg brоја slučајеvа iz prеthоdnе sеzоnе. Zаpаžеnо је vеćе оbоlеvаnjе u dеčiјеm uzrаstu, а znаčајаn prоcеnаt оbоlеlih је mоrао biti lеčеn u bоlničкim uslоvimа. Pоrеd tоgа, višе zеmаljа nа sеvеrnој hеmisfеri rеgistrоvаlо је аktivnоst virusа gripа vеоmа kаsnо, vаn uоbičајеnе sеzоnоsti – naveli su iz Instituta “Batut”, dok je juče počela distribucija vakcina protiv ovog virusa, i očekuje se da one budu u svim zavodima i instituima za javno zdravlje u Srbiji do kraja sedmice, a sama vakcinacija očekuje se u prvoj polovini oktobra.

Njemačka: Nova korona-pravila od jeseni | Politika | DW | 16.08.2022

O potrebnoj prevenciji u vidu vak*inacije tokom sezone virusa, pričao je i direktom Infektivne klinike u Beogradu, doktor Goran Stevanović, te naveo kako se još uvijek ne može reći sa sigurnošću da li će ista biti blaga ili ne.

Ponovne zaraze korona virusom povećavaju rizik od dugog COVID-a | COVID-19 Vijesti | Al Jazeera

– Na južnoj hemisferi sezona gripa je krenula rano i prilično brutalno, a, za razliku od prethodnih godina, posebno je ugrožena dečija populacija. Grip u svim uzrasnim grupama može da dâ komplikacije, može biti ozbiljna bolest, ali postoje grupacije za koje je vakcinacija obavezna. To su, što se tiče bolesnika: starije osobe, hronični bolesnici, kardiološki, koji nemaju slezinu. Po našim Pravilnicima vakcinacije, ona je obavezna upravo za te najugroženije kategorije – kazao je, naime, doktor Stevanović za “RTS”.

Preporučujemo