Ernst Günter, njemačko-američki “otac sirove hrane” i autor knjige “Život bez bolesti”, svojevremeno je objavio zanimljiv recept za liječenje artritisa, gihta, išijasa, reumatizma i drugih upalnih i bolnih stanja zglobova, kukova. , i dijelovi tijela. Bol u prstima na rukama i nogama, kolenima i petama (trnovi u petama).

Ovaj lijek se sastoji od obloge koja se nanosi na bolno područje i djeluje direktno tamo gdje se problem javlja.

SASTOJCI

  • 1 krompir
  • 1 srednji luk
  • laneno seme

PRIPREMA

Kašiku lanenih sjemenki potopite u 2 do 3 dl vode. Vodu kuvajte deset minuta dok laneno seme ne stvori škrobnu smesu.

U međuvremenu operite sve krompire i izribajte ih ljuskom. Istrljajte i luk. Kada se voda sa lanenim sjemenkama ohladi, dodajte luk i krompir i sve dobro promiješajte. Ocediti višak tečnosti iz smese.

Ako se radi o problemu s prstom ili petom (npr. peta), stavite smjesu u staru rukavicu ili čarapu i stavite je na ruku ili stopalo, a zatim preko nje stavite najlonsku vrećicu i zavežite je tako da višak tekućine ne može iscuriti.

Ostali dijelovi tijela kao što su kukovi, kičma, rebra, koljena itd. Preporučujemo da smjesu prvo umotate u gazu i stavite je na zahvaćeno područje, a zatim cijelo područje omotate zavojem ili prozirnom kućnom folijom kako bi smjesa prianjala na zahvaćeno područje.

Oblog se mora ostaviti na zahvaćenom području noću (tj. dok se spava) i ujutro baciti, a tretirano područje oprati sapunom i vodom. Ako su fleke uočljive, a luk može iritirati vašu kožu, odnosno izazvati crvenilo, na kožu možete prvo nanijeti jako masnu kremu ili maslinovo ulje, ili u smjesu dodati sloj gaze.

Uz topikalnu primjenu, potrebno je i redovno svakodnevno konzumiranje lanenog ulja kako bi djelovalo iznutra prema van. Ovaj proces ponavljate kad god je to moguće sve dok masa ne “izvuče” bolest iz organizma.

Preporučujemo