Emine Erdogan je supruga turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, najplaćenijeg političara na svijetu, a njen način života izaziva veliko interesovanje javnosti.

Emine Erdoğan - Vikipedi
U Srbiju je juče stigao turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan koji će kod nas ostati dva dana. Supruga turskog predsjednika Erdogana često javno govori o svom životu sa Erdoganom. Emine Erdogan (67) tvrdi da živi skromnim životom, u skladu sa strogim muslimanskim vrijednostima. Emine i Erdogan su u braku od 1978. godine, imaju četvoro dece: Ahmeta (1979. godište), Bilala (1981. godište), Ezru (39) i Sumeju (37).

Emine Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladı
Emine rođena je u dijelu Istanbula koji se zove Uskudar. Ona je arapskog porekla i jedina je kćerka u porodici od petoro djece. Aksam je prije diplomiranja napustila umjetničku školu Mithat Pasa, a sa 15 godina njen brat Husein joj je zabranio da napušta kuću jer to “nije primjereno djevojkama njenih godina”. Erdogana je upoznala na skupu podrške ‘Udruženja idealističkih žena’, čiji je članica bila, a vjenčali su se u julu 1978.

Prijatelji je opisuju kao snažnu, inteligentnu i duhovitu ženu koja voli da čita, pliva, vozi i sluša tursku klasičnu muziku, a u javnosti uvijek nosi hidžab. Eminina svekrva je bila protiv Redžepovog izbora, tražeći od sina da oženi djevojku potpuno pokrivenog lica, ali Emina nikad nije pristala na to.

Emine Erdoğan'ın Gençlik Yılları - Güncel - ODATV
I pored toga što je otvorena, ona ipak poštuje tradiciju. Uvijek je obučena onako kako nalažu pravila njene zemlje. Iako nosi hidžab, lice nikad ne pokriva. Čuvene izjave turske prve dame Pored ekstravagancije, Emine pažnju privlači i izjavama. Svojevremeno je izjavila da su haremi osmanskih sultana bili škole za pripadnike dinastije i obrazovne ustanove koje su pripremale žene za život. Erdogan je jedan od najplaćenijih zvaničnika na svijetu, a bogatstvo je stekao ulaganjem u akcije i nekretnine.

Preporučujemo