Danas pišemo o Daliborki Stojšić koja je srpska pevačica, glumica, voditeljka, književnica, te bivša Mis Jugoslavije koja je popularnost stekla krajem 60 tih i početkom sedamdesetih godina 20. veka kao jedna od članica grupe One i oni. Ona je rođena 1944 godine u Ćupriji, i sa suprugom Branimirom Đokićem živi u Beogradu.

Ona je još kao studentkinja Fiziološkog fakulteta u Beogradu postala javna ličnost, 1968 godine je izabrama za Mis Jugoslavije, a time su krenuli angažmani na filmu i televiziji kao i muzička karijera. Daliborka je svoje prvo filmsko ostvarenje u kome je igrala bio je kratki film Dejana Đurkovića pod nazivom “presađivanje osećanja” iz 1969 godine. Od tada sve do 1980 godine Daliborka je glumila u televizijskim serijama Obraz uz obraz, „Pravdo budi lijepa“, „Sviju srca miljenici“, „U vaše zdravlje“ i drugima.

Ona je također gradila i uspšeu muzičku karijeru, prvu singl ploču pod nazivom Luda sa zbog vas, objavila je 1968 godine, nakon toga su usledile još dve singlice, a potom je zajedno sa Lidijom Kodrič, Minjom Subotom i Slobodanom Bobom Stefanovićem osnovala grupu One i oni, koja je predstavljala pandan švedskoj grupi ABBA.

Boba Stefanović je napustio grupu jako brzo, a zamenio ga je zagrebački muzičar Žarko Dannčuo, za koga se Daliborka kasnije i udala. Zajedno su snimili pet ploča – “Što je babi milo / Daleko je zavičaj“, „More i mornari“, „Aždaja svome čedu tepa“, „Šta da činim kada sam furešt“ i „Hej, curo medena / Ponoćna patrola“. Kada se ta grupa raspala, Daliborka je nastavila samostalnu karijeru, te do 1996 godie objavila tri albuma i nekoliko singl ploča. Nakon toga sse povukla iz javnog života i posvetila književnosti. Ostatak pročitajte ovde. 

Preporučujemo