Milena Dravić je bila jugoslovenska i srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica koja je u skoro 60 godina dugoj karijeri ostvarila na stotine značajnih uloga. Rođena je 5. oktobra 1940. godine u Beogradu, a pre*inula 14. oktobra 2018. godine u rodnom gradu. Bila je supruga takođe velikog glumca Dragana Nikolića. U svijet filma je zakoračila sa samo 18 godina, a i pijre upisa Fakulteta dramskih umjetnosti postala je prepoznatljiva publici u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Imala je priliku da sarađuje sa čuvenim srpskim i holivudskim glumcima i producentima.

Milena Dravić

Glumačka karijera Milene Dravić započela je, sasvim slučajno 1958. godine kada ju je u Sarajevu primjetio slovenački reditelj češkog porijekla František Čap (František Čáp). Ponudio joj je ulogu u filmu „Vrata ostaju otvorena“. Milena je prihvatila, te je celo leto provela snimajući u Sarajevu. Nakon što je Čapova drama objavljena, mnogim rediteljima je za oko zapala nova mlada glumica.

Milena Dravić

Samo tri godine kasnije snimila je isto toliko filmova. Tumačila je Evicu u komediji „Diližansa snova“ u režiji Soje Jovanović. Sa Pavlom Vujisićem, Draganom Lakovićem i drugim čuvenim glumcima je snimila dramu „Bolje je umreti“, dok su joj u komediji „Zajednički stan“ kolege bili Milutin Tatić, Miodrag Petrović Čkalja i druge velike zvijezde jugoslovenske kinematografije.

Dragan Nikolić

Tokom 1965. godine snimila je četiri filma u kojima je tumačila glavne junakinje. Riječ je o drami Puriše Đorđevića „Devojka“, filmu Vojislava Kokana Rakonjca „Klakson“, romansi „Čovek nije tica“ Dušana Makavejeva i komediji Obrada Gluščevića „Čovek od svita“.

Otac Milenko Dravić, poštanski činovnik, imao je aktivan hobi – fudbal. Bio je najstarije od sedmoro djece u porodici. Studirao je prava, bio izvrstan student. Međutim, zbog teških prilika u zemlji u datom trenutku zaposlio se kao poštanski činovnik.

Preporučujemo