Nadolazeća zima donosi sa sobom ne samo hladnije vreme, već i najavljeno poskupljenje struje od novembra, povećavajući račune za osam odsto. Međutim, postoji način da se uštedi i do 20 odsto električne energije uz malo truda, a sa dodatnom pažnjom, troškovi mogu biti smanjeni i do polovine.

Novo poskupljenje struje u Srbiji najavljeno je za 1. novembar, što čini štednju još važnijom. Identifikovanje uređaja u kući koji troše najviše struje i primena nekoliko korisnih saveta mogu značajno smanjiti mesečni račun za električnu energiju.

  1. Klima uređaj: Klima uređaji su često veliki potrošači struje, pa je važno isključivati ih kada nisu u upotrebi i postaviti termostat na nešto višu temperaturu kako bi se smanjila potrošnja.
  2. Frižider: Držite vrata frižidera zatvorenim što je duže moguće, kako bi se očuvala unutrašnja temperatura i smanjila potrošnja energije.
  3. Bojler: Ako koristite bojler za zagrevanje vode, iskoristite jeftinu noćnu tarifu za zagrevanje vode tokom noći i redovno čistite bojler od kamenca kako biste održali njegovu efikasnost.
  4. Sijalice: Koristite energetski efikasne LED sijalice i uključujte svetla samo kada su vam potrebna.
  5. Šporet i rerna: Planirajte obroke tako da koristite rernu efikasno, isključivanjem rerne nekoliko minuta pre kraja pečenja i iskoristite toplotu koja ostaje. Pravilno uparivanje veličine posuda i ringli na šporetu takođe može smanjiti potrošnju energije.
  6. Prozori: Staromodni prozori mogu biti uzrok gubitka toplote, pa je važno održavati ih u dobrom stanju. Postavljanje dihtung traka i folija na prozore može značajno smanjiti gubitak toplote.

Pametnom upotrebom električne energije i malim promenama u svakodnevnoj rutini možete smanjiti račune za struju i doprineti očuvanju životne sredine.

Preporučujemo