Liječnici kažu da je početne simptome lako propustiti, ali su presudni za uspješno liječenje.

Rak kože uključuje kožni melanom, karcinom bazalnih stanica i karcinom skvamoznih stanica. Bazocelularni karcinom i karcinom skvamoznih stanica uspješno reagiraju na liječenje.

Melanom je agresivniji i opasniji oblik raka, a liječenje ovisi o njegovom ranom otkrivanju.

Devet od 10 karcinoma kože može se uspješno liječiti ranim otkrivanjem jer postoji manja vjerojatnost da se proširi na druge dijelove tijela. Dermatologinja dr. Dubravka Đerić odgovara na najčešća pitanja o raku kože.

Tko ima veći rizik od melanoma?

Rizik od melanoma je visok ako:

ljudi svijetle puti

Pjege se pojavljuju nakon sunčanja

svijetle kose i očiju

Na tijelu ima više od 50 madeža

mladić neobičnog izgleda

opekline od sunca

genetska predispozicija

Opekline od sunca u djetinjstvu

vrijeme provedeno na suncu bez zaštite

Koristite solarij

Kako izgleda melanom?

Melanom je obično smeđe ili crne boje. Mogu biti boje kože, ružičaste, crvene, ljubičaste, bijele ili plave. Prvi znak melanoma je promjena veličine ili boje postojećeg madeža ili pojava novog madeža.

U 30 posto bolesnika s kožnim melanomom tumor se razvija u postojećem madežu. U 70% bolesnika melanom se razvija u prethodno nepromijenjenoj koži.

Češće se javlja kod žena. Ako se melanom dijagnosticira na vrijeme i odmah započne liječenje, gotovo je uvijek izlječiv. Inače se može proširiti na druge dijelove tijela i postati teško izliječiv, često sa smrtnim posljedicama.

Koji su simptomi?

Mladež s nepravilnim rubovima

asimetrična mladost

obezbojena mladost

Madeži veći od 6 mm

Pigmentirane ili nepigmentirane promjene na koži koje se brzo mijenjaju i rastu

Kada je pravo vrijeme za posjet dermatologu?

Doktorica Dubravka Đerić, dermatologinja s 22 godine iskustva u estetskoj dermatologiji, preporuča da se preventivni pregledi obave prije pojave prvih vidljivih promjena na koži. Uređaj Fotofinder namijenjen je praćenju adolescentnih i drugih promjena na koži kod pacijenata svih dobnih skupina. Ako pacijenti primijete bilo kakve promjene, trebaju se što prije obratiti liječniku.

Kako se dijagnosticira rana faza melanoma?

Jedina odgovarajuća metoda za rano otkrivanje melanoma je digitalna dermoskopija s mapiranjem cijelog tijela – aparatom Fotofinder. Ovaj uređaj ima jedini sustav koji može polarizirati fotografije cijelog tijela za detaljnije snimanje. Sustav automatski označava nove lezije, kao i promjene na postojećim lezijama. Ispit traje 5 minuta. Testirati se mogu svi, no posebno se preporučuje osobama s velikim brojem nenormalno razvijenih madeža (nevusa) te onima koji već imaju melanom. Liječenje ovog raka kože mora se provoditi kirurški. Ova pretraga također je korisna u daljnjem planiranju operacije melanoma.

Uz ovu dijagnostičku metodu važan je i samopregled koji se postiže edukacijom građana o ABCDE karakteristikama melanoma. Potvrda melanoma potvrđena je histopatološkom provjerom. Kirurški zahvat uključuje široku eksciziju kako bi se potpuno uklonio tumor i spriječila mogućnost ponovne pojave tumora na istom mjestu.

Je li moguće izliječiti melanom?

Melanom je izlječiv. Samo liječenje ovisi o proširenosti bolesti u trenutku otkrivanja (stadiju bolesti). Najuspješniji način liječenja je rano otkrivanje i kirurško uklanjanje melanoma histopatološkom analizom (pregledom tkiva pod mikroskopom). Sve promjene na madežu mogu biti melanom i zahtijevaju pregled liječnika.

Tajna potpunog izlječenja je pravovremeno uklanjanje melanoma. Takva intervencija se ne smije odgađati jer bi značila metastazu karcinoma. Melanom se može brzo proširiti (metastazirati) u druge dijelove tijela putem limfnog sustava ili krvi.

Prevencija i kako se zaštititi

Doktorica Dubravka Jelić smatra da je testiranje najbolja prevencija. Time se skraćuje vrijeme liječenja (ako se razvio melanom) i značajno poboljšava kvaliteta života. Nadalje, u svrhu prevencije važne su i sljedeće točke:

Obavljajte redovite samopreglede.

Zaštita od UV zračenja najvažniji je dio prevencije raka. Preporuča se korištenje kreme sa SPF faktorom 15+.

Izbjegavajte izlaganje sunčevoj svjetlosti kada je zračenje najveće (od 10 do 16 sati).

Nemojte koristiti solarij.

Koliko često trebam kontrolirati?

Dr. Dubravka Đerić: Odgovor na ovo pitanje može se dobiti kada pacijent dođe na prvi pregled dermatologu. Ovaj problem se razlikuje od osobe do osobe, kod nekih je potrebno nekoliko posjeta godišnje, dok se pacijentima koji nemaju problema savjetuje da dolaze rjeđe (obično jednom u 6 mjeseci).

Preporučujemo