Danas na Malti završava značajan događaj, na kojem su se okupili delegati iz više od 65 zemalja kako bi sudjelovali u ključnim raspravama o mirnom planu za Ukrajinu. Neizbježno je primijetiti znakovito odsustvo Rusije s ovih pregovora. Na otvaranju konferencije, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski snažno je izrazio svoju duboku želju za budućnošću obilježenom eru neupitnog mira.

Naglasio je da ova gorljiva težnja ne odražava samo princip međunarodnog prava, već je eksplicitno istaknuta u Povelji UN-a, hrabro izražavajući nadu da će se taj vizionarski san na kraju pretvoriti u stvarnost. U video poruci objavljenoj na YouTube-u, Zelenski je izrazio duboku zabrinutost zbog djelotvornosti Povelje UN-a, istaknuvši uznemirujuće razine nasilja u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Naglasak je stavio na hitnu potrebu za promjenom međunarodne zajednice, tražeći ključne reforme koje bi učinkovito smanjile broj budućih gubitaka ljudskih života. Prema izvještaju Associated Press (AP), najviši dužnosnici za nacionalnu sigurnost trebali bi se sastati po treći put u posljednjih nekoliko mjeseci na ovoj obuhvatnoj dvodnevnoj konferenciji. Ukrajinska vlada gleda na ovo kao na ključnu priliku za dobivanje podrške za predsjednikovu sveobuhvatnu mirovnu inicijativu, koja sadrži deset ključnih točaka.

Ovo je od iznimnog značaja s obzirom na to da trenutačni konflikt na Bliskom istoku sada privlači globalnu pažnju, a time se skreće pozornost s dugotrajnog sukoba u Ukrajini. Međutim, inicijativa se suočava s snažnim protivljenjem Rusije, koja nije sudjelovala na sastancima izražavajući zabrinutost za moguću pristranost. Tijekom konferencije, Andriy Yermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika, hrabro je izjavio da će kako se sve veći broj zemalja aktivno uključuje u provedbu Zelenskovog plana, Rusija biti neizbježno prisiljena razmotriti globalnu zajednicu i prihvatiti univerzalne uvjete.

Preporučujemo