Zbog bolesti člana sudskog veća i njegove zamene drugim članom, suđenje Igoru Stojkoviću (40) iz Niša, optuženom da je 31. decembra 2020. godine pijan “mazdom” izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je preminula Marija Šulović (25), ponovno je započelo u Višem sudu u Nišu. Suđenje je počelo uvodnim izlaganjima advokata i tužioca.Mlada Nišlijka je preminula tri meseca kasnije u Beogradu tokom lečenja. Stojković je ponovno negirao izvršenje krivičnog dela koje mu se stavlja na teret, dok je tužilaštvo ostalo pri podignutoj optužnici, naglašavajući da je okrivljeni u trenutku nesreće imao dva promila alkohola u krvi.

Irena Đorđević, branilac okrivljenog Stojkovića, zahteva da tokom suđenja svedoče veštaci saobraćajne struke koje je angažovala odbrana kako bi se utvrdila istina. “Naš veštak je došao do potpuno suprotnih zaključaka o uzrocima saobraćajne nesreće, i mi insistiramo da se ti zaključci predoče. Takođe, zahtevamo saslušanje svedoka kako bismo veštacima mogli postaviti dodatna pitanja. Izražavamo saučešće porodici zbog tragedije koja se dogodila. Iako se ne radi o kriminalnom delu, posledice su nepopravljive,” izjavila je Đorđević.Porodica nastradale devojke, Nebojša i Žaklina Šulović, brat i roditelji, napustili su sudnicu vidno razočarani. Majka Žaklina, kroz suze, je izrazila frustraciju zbog toga što se na sudu pokušava osporiti brzina vožnje kao uzrok nesreće. “Imao je dva promila alkohola u krvi, a sada pokušavaju dokazati da nije vozio brzo. To je besmisleno. Kako se ovo dešava u našem sudstvu? Suđenje traje predugo, a još nije ni počelo. Prošlo je dve godine i 180 dana od nesreće, a oni odugovlače i pokušavaju osporiti brzinu vožnje. Kako advokat može da brani takvu stvar? Marija je pretrpela strašne povrede, to je ono što je važno,” rekla je Žaklina Šulović.

Stojković se tereti za izazivanje saobraćajne nesreće “u stanju veoma teške alkoholisanosti” sa dva promila alkohola u krvi, što predstavlja krivično delo teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, za koje je predviđena kazna od dve do 12 godina zatvora. Prema optužnici, Stojković se kretao Donjovlaškom ulicom, pod uticajem alkohola i neprilagođenom brzinom, bez pažnje prema pešacima na kolovozu.Optužnica tvrdi da je Stojković svestan da nije poštovao saobraćajne propise koji zahtevaju prilagođavanje brzine uslovima puta kako bi se izbegli udesi, kao i pažnju prema pešacima pored puta. Nakon sudara, Marija je teško povređena i preminula tri meseca kasnije tokom lečenja u Beogradu.Naredno ročište u Višem sudu u Nišu zakazano je za 16. oktobar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Preporučujemo