Vječita polemika oko starog načina odgoja i liječenja još uvijek je tema oko kojih Srbi nikako ne mogu da se slože, a kada se u svemu tome još priključe i stručnjaci, tek onda nastane prava zabuna. Naime, boginje su aktuelna tema kod 90% roditelja čija su djeca u predškolskom uzrastu i najlogičniji savjet svakog bio bi da dijete odvedu ljekaru. Međutim, kako su viber sve aktivnijne, roditelji jako često traže savjete baš u njima. Tako smo se ponovo vratili na istu temu, da li djeci ipak treba oblačiti crvenu garderobu nakon što se jave prve boginje kako bi “što prije izbile”.

Image

Naime, jedna majka posavjetovala je drugu da dijete obuče u crveno i što prije ga odvede ljekaru nakon čega se povela čitava rasprava o tome da li boginje prepoznaju boje, kakve to veze ima sa boginjema i da li je moguće da u 21. vijeku govorimo o ovome.

Image

– Inkubacioni period kod ovčijih boginja traje 2-3 nedelje, u proesku 18 dana. Prvo nastaje prodromalni stadijum, takozvani početak bolesti tokom kojeg se nisu ispoljile promene na koži. Prodromalni stadijum traje različito od deteta do deteta. Može da traje dan ili dva, da bude povišena temperatura sa znacima respiratorne virusne infekcije, a mogu da izbiju ospe koje su tipične za ovčije boginje. Dete može da prođe i bez temperature ili sa blagom temperaturom – ističe pedijatar.

Nekada roditelji prvo primete da se dete osulo, a da se povišena telesna temperatura nije javila.

U Srbiji potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja: 'Građane molimo da se pridržavaju mjera i preporuka'

– U medicini je prvo pravilo da nema pravila. Varičelozna ospa najčešće nastaje kao pojedinačna na delovima tela kao što su grudni koš, leđa, lice, na ivici sa kosmatim delom, bude svega 5-6 kosmatih promena na početku koje liče na bubuljice – vezikule, male plikčiće ispunjen tečnim sadržajem. Tečni sadržaj je ispunjen virusima i on je zarazan. To je prvi dan i tako izgleda početak javljanja boginja.

Drugog i trećeg dana one zahvataju kožu trupa, ruku, nogu, lica, ali i kosmati deo glave, dlanove i tabane. Varičela, odnosno sama bolest, traje dve nedelje.

– U prvoj nedelji dolazi do izbijanja varičelozne ospe u dva tri navrata koji su praćeni povišenom temperaturom. Druga nedelja je takozvani krustozni stadijum, što znači da se ove boginjice sasušuju i obično nema novih. Tako sasušene kasnije otpadaju – navodi.

Preporučujemo