Pravi uzrok nastanka modrica na tijelu nije povezan s ozljedama, a iznenadili biste se kada biste saznali šokantan razlog iza toga.

Pojava modrica, koja proizlazi iz oštećenja krvnih žila ispod kože uzrokovanih udarcima, raširena je pojava. Ipak, postoje slučajevi u kojima pojedinci dobiju modrice bez vidljivog uzroka. Nekoliko čimbenika može igrati ulogu u manifestaciji ovog stanja.

U Sjedinjenim Državama dr. Corey Fisher iz klinike Cleveland istaknuo je nekoliko primarnih čimbenika koji doprinose nenamjernom stvaranju modrica. Među tim uzrocima, dodaci prehrani, uključujući vitamine i minerale, pojavili su se kao uobičajeni krivci. Točnije, dodaci koji sadrže češnjak, đumbir, ginko, ginseng, omega-3 masne kiseline i vitamin E mogu utjecati na trombocite i poremetiti proces zgrušavanja krvi, što u konačnici dovodi do pojave modrica.

Osjetljivost na modrice osobito je česta među ženama. Ta se osjetljivost može pripisati tanjoj prirodi njihove kože u usporedbi s muškom, kao i utjecaju estrogena, hormona koji utječe na strukturu i otpornost krvnih žila. Kako pojedinci stare, osobito nakon što navrše 60 godina, debljina kože dodatno se smanjuje, a krvne žile postaju delikatnije, čime se povećava sklonost modricama.

Osim toga, postoje specifični lijekovi, poput ibuprofena i aspirina, koji djeluju kao razrjeđivači krvi i mogu uzrokovati modrice. Ovaj se učinak također opaža kod određenih antidepresiva i kortikosteroida, koji ili utječu na trombocite ili stanjenu kožu.

Iako je ključno naglasiti da većina modrica ne bi trebala biti izvor brige, preporučljivo je potražiti liječničku pomoć ako se pojavljuju često bez ikakvog vidljivog razloga. Dr. Fisher predlaže da ako modrice potraju dulje od tri tjedna, ako se stalno pojavljuju na istom mjestu ili ako su popraćene simptomima poput groznice, noćnog znojenja ili natečenih limfnih čvorova, važno je posavjetovati se s liječnikom .

Preporučujemo