Zoran Marjanović je još 22. jula prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog u*istva supruge Jelene na nasipu u Borči, ali pisani otpravak presude nije urađen već četiri mjeseca. Iako rok za pisanje presude ne postoji, nije uobičajeno da to potraje mjesecima. Razlog odugovlačenja je misterija, pošto to neće da komentarišu ni nadležni u Višem sudu u Beogradu, niti Zoranovi branioci, koji moraju da čekaju pisani otpravak presude da bi mogli da pišu žalbu Apelacionom sudu. Čuveni beogradski advokat Toma Fila potvrdio je da Viši sud nema nikakav zakonski rok da napiše presudu, ali je i njemu čudno to što u slučaju Zorana Marjanovića to već nije urađeno.

<p>Iako rok za pisanje presude ne postoji, nije uobičajeno da to potraje mesecima</p>

– Vidite, postoji neki neformalni rok da sud u roku od osam dana napiše otpravak presude. Međutim, to se često ne poštuje i zbog toga mi advokati smatramo da rok praktično i ne postoji – objašnjava Fila.

On napominje da je potpuno normalno da sud u predmetima za organizovani kriminal dugo piše obrazloženje presude, jer tu bude i po nekoliko desetina okrivljenih, ali “kada samo jednom okrivljenom pisanje presude traje četiri mjeseca, to može da ukazuje na neki problem”.<p>Iako rok za pisanje presude ne postoji, nije uobičajeno da to potraje mesecima</p>

– Imao sam prilike da pročitam optužnicu protiv Zorana Marjanovića i slobodno mogu da kažem da tamo nisam našao nijedan toliko čvrst dokaz koji bi mogao da ga osudi bez svake sumnje. Zato verujem da je sudija u problemu da napiše presudu. Znate, kada je slučaj čist, sudiji ne treba mnogo vremena da obrazloženje presude stavi na papir.

Na drugoj strani, sudija Jelena Škulić je prilikom izricanja presude Marjanoviću ukazala na sve ključne dokaze na osnovu kojih je sudsko vijeće donijelo presudu od 40 godina zatvora.

– Ne postoji savršen z*očin! Sud stoji pri čvrstom uverenju da je Marjanović na svi*ep i pod*ukao način u*io svoju suprugu 2. aprila 2016, pri čemu je to unapred planirao. Optuženi i žrtva su u pratnji maloletne ćerke došli na nasip kobnog dana kako bi Jelena trčala. Jelena je počela da trči, ali je Zoran ubrzo krenuo za njom i sustigao ju je – kazala je sudija i dodala:<p>Iako rok za pisanje presude ne postoji, nije uobičajeno da to potraje mesecima</p>

– Uspeo je da je nagovori da se spuste ka kanalu, gde joj je zadao brojne povrede, najverovatnije metalnim predmetom, dok je ona bežala i pokušavala da se spasi. Treba napomenuti da je Marjanović prethodno svesno ugasio telefon na 26 minuta, ali je na osnovu baznih stanica utvrđeno da se on tada nalazio u blizini mesta gde je Jelena u*ijena.

Preporučujemo