Dijabetes, kronično medicinsko stanje koje sve više zahvaća populaciju diljem svijeta, može manifestirati niz simptoma koji se ne ograničavaju samo na probleme s razinom šećera u krvi. Unutar usne šupljine također se mogu pojaviti znakovi ovog stanja, koje je od iznimne važnosti prepoznati i adresirati. Uz globalni porast dijabetesa tipa 2, prouzročen faktorima kao što su neaktivni životni stilovi i prekomjerna tjelesna masa, postaje ključno razumjeti znakove dijabetesa i pretražiti odgovarajuće liječničke tretmane. Amanda Šian, stručnjakinja za stomatologiju, ističe da je dijabetes metabolička bolest koju karakterizira neefikasna regulacija šećera u krvi. Povećane razine šećera u krvi mogu dovesti do povećanja koncentracije šećera u slini, što dalje može imati štetan utjecaj na desni i zube.

U skladu s njenim navodima, postoje mnogi simptomi povezani s oralnim komplikacijama dijabetesa, uključujući upalu desni koja se očituje krvarenjem, labavim zubima, recesijom desni, te trajnim lošim zadahom, čak i nakon što ste temeljito oprali zube. Najčešća oralna komplikacija povezana s dijabetesom je gingivitis, stanje koje potječe od nakupljanja plaka i kamenca uz rub desni, uzrokujući njihovu iritaciju i upalu. Osobe koje imaju dijabetes, ili su izložene riziku za ovu bolest, suočavaju se s trostruko povećanim rizikom od problema s oralnim zdravljem. Ovaj globalni problem, koji se ponekad naziva i “tihi ubojica,” postaje sveprisutan u suvremenom društvu, zahtijevajući dublje razumijevanje i educiranje.

Ključni faktori koji dovode do dijabetesa uključuju promjene u načinu života, poput prekomjerne konzumacije nezdrave hrane i smanjenja tjelesne aktivnosti. Simptomi dijabetesa, ovisno o vrsti, često se miješaju s procesom starenja, što dovodi do potencijalnog odgađanja dijagnoze. Dijabetes proizlazi iz nesposobnosti tijela da učinkovito regulira razinu glukoze u krvi. Ova regulacija ovisi o hormonima poput inzulina, glukagona i hormona rasta koji su proizvedeni u gušterači i hipofizi. Glukoza, osnovna energija za tjelesne stanice, dolazi iz hrane. Povišene razine glukoze u krvi izazivaju ozbiljne komplikacije i dugotrajna oštećenja. Razumijevanje dijabetesa i njegovih raznolikih simptoma ključno je za pravilno upravljanje ovim ozbiljnim stanjem i poboljšanje kvalitete života oboljelih. Povremeni pregledi kod stomatologa igraju ključnu ulogu u očuvanju oralnog zdravlja kod pacijenata sa dijabetesom.

Preporučujemo