Postoji jedna često izgovarana rečenica koju mnogi roditelji upute svojoj deci, a nisu svesni koliko je ta poruka netačna i kako duboko može uticati na buduće odnose njihove dece s drugim ljudima. Te reči, često nepromišljeno izgovorene, prenose detetu pogrešnu ideju koja će oblikovati njihove međuljudske odnose u budućnosti.

Dr. Aleksandar Misojčić, ugledni psihijatar i porodični terapeut, u jednom video materijalu daje dragoceno objašnjenje o ovoj ključnoj temi. On izražava svoj stav protiv takvih poruka, na primer, roditelji često kažu deci: “Budi odličan đak, pa ću ti kupiti bicikl.” Ali, da li je bicikl zaista relevantan za postizanje odličnih rezultata u školi? Ova poruka detetu šalje netačan koncept da ljubav mora biti zaslužena, posebno majčina ljubav. Međutim, majčina ljubav ne bi trebala biti uslovljena uspehom ili ponašanjem deteta. Majčinska ljubav je dar koji pripada detetu bez obzira na njegove postupke. Roditelji trebaju reći svom detetu da ga vole i da će mu kupiti bicikl jer ga vole, bez ikakvih uslova. Ova promena u pristupu može sprečiti dete da u budućnosti postavlja sebi nepotrebna pitanja o svojoj vrednosti u odnosu na autoritete poput šefa.

Kada roditelji pruže detetu bezuslovnu ljubav, dete postaje samouvereno i ima puno poverenje u svoje roditelje. Mnogi stručnjaci tvrde da je bezuslovna ljubav najdragoceniji dar koji roditelji mogu pružiti svojoj deci. Kada dete oseća ovu ljubav od najranijih godina, ono se razvija u osobu sigurnu u sebe, što je jedan od najvrednijih darova roditeljstva.

Roditelji obično imaju dobre namere u vezi s vaspitanjem svoje dece, ali važno je da povremeno zastanu i razmotre kako njihove reči i postupci mogu uticati na budući razvoj deteta. Detinjstvo ima ogroman uticaj na formiranje ličnosti i ponašanja, i stoga je korisno poslušati savete stručnjaka u ovim pitanjima.

Preporučujemo