Na satu biologije naučili smo da 50% naše DNK dolazi od majke, a 50% od oca. Međutim, ova biološka činjenica ne znači da oba roditelja prenose jednaku količinu fizičkih i genetskih karakteristika na svoju djecu.

Zapravo, djeca imaju 60 posto veću vjerojatnost da će naslijediti aktivne osobine od svojih očeva jer priroda preferira ekspresiju ovih gena.

Bright Side se pozabavio ovim biološkim fenomenom i za vas prikupio 6 gena za koje postoji veća vjerojatnost da potječu od vašeg oca.

visoka

Jeste li upoznati s izrekom “Bio je visok kao otac”? Očito, ova izjava ima znanstvenu osnovu. Visinu osobe određuje najmanje 700 genetskih varijanti naslijeđenih od oba roditelja. Međutim, čini se da geni visine rade malo drugačije kod svakog roditelja. Na primjer, očevi geni važni su za poticanje rasta i visine.

Otac je zatajio prometnu nesreću, a teško ozlijeđenog sina ostavio u automobilu da pobjegne.

Krivi zubi

Ako je očevo zubno zdravlje loše, dijete može posjećivati ​​stomatologa češće nego njegovi vršnjaci, čak i ako su majčini zubi dobri. Od karijesa do svih problema sa zubima, može doći ravno iz tatinih usta.

spol

Otac je 100% odgovoran za spol svog novorođenčeta. Kromosomi X i Y (poznatiji kao spolni kromosomi) određuju spol djeteta. Djevojčice nasljeđuju kromosom X od oca, što rezultira genotipom XX, a dječaci nasljeđuju kromosom Y od oca, što rezultira genotipom XY. Budući da majka prenosi samo X kromosom, otac ima potpunu kontrolu nad spolom.

jama

U mnogim kulturama rupice se smatraju znakom ljepote i privlačnosti. No, znanstvenici rupice opisuju kao nedostatke uzrokovane skraćenim mišićima lica. Bright Side piše kako se smatra da su rupice nasljedne jer su dominantna genetska osobina i obično se nasljeđuju od oca.

otisak prsta

Ne postoje dva potpuno ista otiska prsta jer su jedinstveni uzorci. Međutim, bebini otisci prstiju mogu biti slični očevima! Uzorci otisaka prstiju su genetske karakteristike naslijeđene od naših predaka.

kihanje

Mnogi od nas poznaju barem jednu osobu koja je iskusila nekontroliranu kišu dok je gledala u sunce ili jaka svjetla. Pa, ovo je još jedna genetska osobina za koju je odgovoran otac. Stanje, poznato kao Achoov sindrom, vjerojatnije je da se nasljeđuje od oca.

 

Preporučujemo