Postoje mnoge situacije u kojima je soda bikarbona veoma korisna stvar, a ovo je jedna od njih.

Donosimo vam nove savjete koje možete koristiti tokom ljeta.

Soda bikarbona za vinovu lozu i grožđe
Ako imate vinovu lozu, ne zaboravite ih poprskati otopinom sode bikarbone:

Pomiješajte 75 grama sode bikarbone sa 10 litara vode. Prskanje grožđa tokom zrenja sprečava suvu trulež, ali i povećava sadržaj šećera u bobicama. Isto rješenje se može koristiti za prskanje raznih voćaka kako bi se spriječilo pojavljivanje gusjenica na lišću.

Gazirana voda je vaš izbor broj jedan protiv pepelnice:

Krastavci: Da biste preventivno prskali krastavce, dodajte 1 kašičicu sode u 1 litar vode. To će spriječiti da lišće požuti.

Kupus: Koristeći isto rješenje, možete posipati kupus kako biste eliminirali gusjenice i bube. Možete pripremiti i rastvor od 9 kašika jabukovog sirćeta i 1 litra vode. Ovim rastvorom poprskajte kupus i bube će nestati.

Ogrozda: Poprskajte ogrozd sa: 1 kašikom sode bikarbone, 1 aspirinom, 1 kašikom sapuna za suđe, 1 kašikom biljnog ulja i 4,5 litara vode. Da biste privukli pčele u grmlje ogrozda, poprskajte medom vodom: otopljenom u medu. Litar vode 1 kašika meda. Ovo će privući oprašivače i vaši ogrozd će dati obilne plodove.

Jagode: Dodajte 15 kapi joda u 10 litara vode (plastična kanta je obavezna) i miješajte drvenom kuhačom da se jod potpuno otopi u vodi. Pospite malo ovog rastvora pored svake jagode nakon što ste je obilno zalili ili nakon kiše. Tada možete razmisliti o presađivanju jagoda negdje drugdje. I pazite da ne prekoračite dozu joda, inače možete spržiti korijene jagode, piše porodica.

Preporučujemo