Sutra vam ove savjete neće reći na tržnici! Znate li kako odabrati slatku lubenicu?
Jedna od najvećih dilema ovih vrućih dana je odabrati koja je lubenica iz mnoštva najslađa. Ali ne brinite! Postoji nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam olakšati kupovinu.

Samo trebate obratiti pozornost na često zanemaren dio lubenice. Izbjegavajte lubenice s mekom korom i birajte one čvrste, a posebnu pozornost obratite na boju oko peteljki.

Gdje se lubenica pričvrsti za lišće dok raste može vam reći puno o zrelosti lubenice i je li jestiva ili zelena. Ovaj dio treba biti blago žućkaste boje, jer ako je zelen, lubenica nije dovoljno zrela i okusom će više podsjećati na krastavac nego na lubenicu. Ako je boja previše žuta, lubenica je prezrela i najbolje ju je izbjegavati.

Stoga svakako odaberite lubenicu čija je peteljka bojom najbliža maslacu.

Osim toga, donijeli smo vam nekoliko savjeta za odabir najslađe lubenice.

Izbjegavajte kupnju lubenica koje izgledaju neravno, udubljeno ili imaju sveukupne nepravilnosti. Birajte lubenice bez mekih mrlja i oštećenja.

Zrele lubenice mnogo su teže od nezrelih lubenica. Dodatna težina dobar je pokazatelj da je lubenica puna vode i punog okusa. Usporedite nekoliko lubenica iste veličine i kupite najtežu.

Mnogi ljubitelji lubenice kunu se u ovaj trik. Razbijte koru lubenice i proučite zvuk – tih, ali šuplji zvuk znači da je lubenica spremna za jelo.

BONUS:

Uz ovaj savjet ćete napraviti najukusniju šampitu na svijetu

SASTOJCI

kora
5 žlica šećera
5 žumanjaka
5 žlica mlijeka
5 žlica ulja
5 žlica brašna
1 žlica kakaa
1 žličica praška za pecivo

Phil
2 žlice šećera
5 bjelanjaka

za aguedu
10 žlica vode
15 kašika šećera

Pripremiti:
Za koru pjenasto umutiti pet žumanjaka, dodati 5 žlica mlijeka i 5 žlica šećera i sve dobro izmiješati mikserom. Zatim dodati 5 žlica ulja, 5 žlica brašna, 2 žlice kakaa i prašak za pecivo.
Miješajte dok ne nastane glatka smjesa. Izlijte u kalupe za torte i pecite.
Za šlag istucite bjelanjke u čvrsti snijeg pa postupno dodavajte šećer uz neprestano mućenje mikserom.

Za agdu prokuhati vodu sa šećerom i kad provrije sipati snijeg od bjelanjaka, također neprestano miješajući.
Fil izliti preko kore, poravnati i ohladiti.

Preporučujemo