Hladni dani polako stižu, pa iako sezona grijanja počinje 15. oktobra mnogi se plaše da će zbog krize biti problema sa energentima ove zime, kao i da će mnogi zimu dočekati sa hladnim radijatorima. Najbolje je pronaći uređaje koji će štediti struju, a održavati toplotu. Jedno od najboljih rješenja su kaloriferi na plin, jer je on jeftiniji od struje. Šporet na drva je takođe dobra opcija, ali je cijena ovakvog grejanja poskupila 70% za godinu dana, što ga samim tim ne čini povoljnom alterantivom.


Govoreći o grijalicama na struju koje za zagrivanje koriste grijače, sve će grijalice dati potpuno istu količinu topline. Iskoristivost električne energije prilikom pretvaranja u toplotnu energiju je skoro 100%, te će grijalica potrošiti upravo onoliko kilovata koliko je deklarisana. Ovo pravilo ne važi za inverter klima uređaje (toplotne pumpe) koje za utrošenih 1 kW snage mogu dati 3, 4 ili čak preko 5 kW toplotne energije.

Ponekad grijalica ima manja odstupanja i troši nešto manje ili nešto više od deklarisane snage. Takođe, potrošnju možete izmjeriti tako što ugasite sve potrošače i upalite samo grijalicu na sat vremena i zapišete stanje brojila prije i nakon mjerenja. Uzmite u obzir da uređaji u stand-by modu (ugašeni televizor, frižider, wifi ruter) takođe troše nešto energije, ali će vam ova metoda dati odokativan rezultat potrošnje.

Kalorifer ISKRA FH03 - Grijalice, konvektori i radijatori - Grijanje - Klime i grijanje - TEHNIKA moja sigurna internet kupovina Megashop.ba

Kaloriferi su odličan izbor kada se radi o zagrivanju manjih prostorija, mali su i lako ih je premještati, što ih čini izuzetno praktičnim za upotrebu. Možete izabrati kalorifer na struju ili na plin, a obe varijante dolaze u najrazličitijim oblicima i veličinama. Kaloriferi su posebno praktični kada, tokom hladnih dana, želite brzo da zagrijete prostoriju u kojoj boravite. Kaloriferi mogu biti i plinski. Iako su plinski kaloriferi manje uobičajen izbor, mogu se pronaći u različitim veličinama i različite snage rada. Plinski kaloriferi bolji su izbor u pogledu potrošnje, prvenstveno zbog toga što je cijena plina niža od cijene električne energije, a posebno su praktični za upotrebu na kampovanju, recimo. Kaloriferi su sigurne, ekonomične i praktične grejalice, jednostavne za upotrebu i efikasne u svojoj namjeni.

Prosječna klima troši oko 1 kW struje, a ovih dana, i to u terminu kada se struja obračunava po višoj tarifi, one rade i 10 sati, a često i više. Na to koliko ona potroši struje utiče mnoštvo faktora da li je namještena da grije ili samo održava prosječnu sobnu temperaturu, zatim kolika je prostorija u kojoj ona radi i kolika spoljna temperatura. Važan faktor je i izolacija objekta. Primer govori da ako klima radi 10 sati dnevno, potrošnja je 91,62 dinara. To je nekih 2.750 dinara mjesečno. U slučaju da radi 12 sati, mjesečni trošak se penje na tačno 3.289 dinara.

Struja se može uštediti i kada se smanji temperatura. Samo na jednom sniženom stepenu može da se uštedi oko 3 odsto struje.

Preporučujemo