Kako se već danima unazad priča i piše, cijeloj planeti prijeti nestašica niza proizvoda i sve više gladnih  zbog svih dešavanaj u Ukrajini, koja su dovela do niza ogromnih posklupljenja kako u svijetu, tako i kod nas, pa je tako sve više ljudi na granici ili ispod granice siromaštva. Potrošačka korpa je sve skuplja i veća, a plate su minimalne ili i ispod minimalnih. Među onim proizvodima  s kojima je situacija najkritičnija našli su se kukuruz, čokolada, i proizvodi od paradajza.

Ukrajinska kriza prazni rafove u Austriji - Faktor magazin

Prvobitno su poremečaji na svjetskom tržištu krenuli sa pandemijom, a dodatno ih je produbio sukob u Ukrajini, kao i nizim problema u životnoj sredini. Upozorenje koje je izdato od strane Ujedinjenih nacija da se naročito siromašni dio planete suočava sa nestašicom žita i glađu , sada je proširen i na ostali dio planete. Kako ej rečeno, neki od najtraženijih proizvoda uskoro bi mogli da nestanu sa rafa u prodavnicama širom svijeta.

Strah od većih cijena i nestašice prazni rafe - Akta.ba

Najezda štetočina, velike vrućine i manjak padavina doprinjeli su idoveli su do toga da američki seljaci koji sd bave poljoprivredom proizvedu manje kukuruza nego prethodnih godina, a ako se tome doda i sva dosadašnja i trenutna dešavanja u Ukrajini, koja je uz Rusiju koja trpi zapadne sankcije jedan od najvećih svjetskih proizvođača ove žitarice, jasno je da je ovo trenutno najveći problem. Očekuje se nestašica ne samo kukuruza, već i proizvoda baziranih na njemu, poput kukuruznog sirupa, kokica i drugih. Neki od prizvoda koji bi mogli nestati sa tržišta su svi proivodi od paradajza, pivo, čokolada, čuretina, maslinovo ulje, smrznute pice, leblebija i njima slični proizvodi.

U supermarketima širom Španije PRAZNE RAFE: Već danima nema isporuke ulja - Faktor magazin

Preporučujemo