Džem od jagoda jednostavno je neodoljiv i malo tko od nas može stati nakon samo jedne žlice, pogotovo u hladnim danima kada poželimo ovo voće. Također je sastojak mnogih kolača i super ga je lako napraviti za manje od pola sata!

U sezoni jagoda kod nas, odaberite najljepše domaće jagode i “sačuvajte” ih za zimu na malo drugačiji način.

Potrebne su vam samo 3 namirnice:

1 kg jagoda
600 g šećera
Sok od 1 limuna
jagoda

priprema:

Jagode najprije operite pa ih složite u jedan red u šerpu i pospite šećerom. Pustite ih da odstoje sat vremena. Zatim stavite na štednjak i kuhajte na najjačoj temperaturi oko pola sata.

Primijetit ćete da će se tijekom kuhanja pojaviti pjena koju morate stalno skidati žlicom. Miješajte dok jagode ne prokuhaju i dok se šećer ne otopi, zatim smanjite vatru i kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću pekmeza. Pred kraj kuhanja dodajte limunov sok i maknite lonac sa štednjaka. Pustite da se pekmez ohladi, pa ga ulijte u sterilne staklenke.

Staklenke okrenite naopačke i ostavite tako do sutradan. Čuvajte ga na hladnom mjestu.

bonus:

Napravite sami sok od višanja bez kuhanja – daje do 15 litara sirupa

Višnje su izuzetno zdrave, za izradu soka od višanja nije potrebno nikakvo kuhanje, a cijeli proces pripreme je vrlo jednostavan – pripremljeni sok potom možete čuvati do zime. Ova posuda za mjerenje je prikladna za 15 litara sirupa, ali količinu možete prilagoditi prema potrebi.
potreba:

7 vrećica soka od limuna
10 litara ocijeđenog soka od višanja
10 kg šećera

program:
Višnjama uklonite listove, peteljke i trule plodove, zatim ih operite i procijedite vodu. Ostavite u posudi 24 sata i izgnječite da se pulpa višnje odvoji od koštice. Dodajte 3 vrećice limunovog soka, promiješajte, poklopite i stavite na hladno mjesto.

Ocijedite i odvažite, pa procijedite kroz deblju gazu, okrećući talog žlicom. Gazu redovito perite kako bi sokovi lakše prolazili.
Za pripremu pekmeza možete koristiti pulpu trešnje. Dodajte limunov sok i šećer, promiješajte i nastavite miksati svakih 15 minuta. Skinite pjenu koja se stvori na površini.
Sirup sipati u boce i dobro zatvoriti, te čuvati na hladnom mjestu.

Preporučujemo