Billy Milligan, ime koje se urezalo u anale psihijatrije, poznato je zbog njegove dijagnoze poremećaja višestruke osobnosti. Rođen 1955. godine, Billy je postao poznat u psihijatriji zbog svojih nevjerojatnih dvadeset četiri različite osobnosti, svaka s jedinstvenim glasovnim karakteristikama i izrazima lica. Ovaj izvanredni slučaj postao je predmetom dubokog interesa i proučavanja u svijetu psihičkih poremećaja.

U okviru tih mnogih osobnosti, Ragen se istaknuo kao pristaša komunizma s korijenima iz bivše Jugoslavije. Među ostalim osobnostima bile su i dvije adolescenkinje, trogodišnja djevojčica i devetnaestogodišnja mlada žena. S druge strane, Alen, također prisutan, proizlazio je iz svojevrsne umjetničke, glazbene i varalica identitete. Bili je optužen za silovanje u dobi od 23 godine, što je na prvi pogled djelovalo kao jasna optužba. Međutim, tijekom njegove procjene od strane psihologa, primijećeni su znakovi neobičnog ponašanja. Detaljnim ispitivanjem otkriveno je mnoštvo iznenađujućih informacija o bogatom unutarnjem svijetu Billyja. Zanimljivo je da, unatoč tome što je posjedovao ovu “arhitektu svijesti”, Billy nije smio koristiti Ragena. To je bilo zbog činjenice da bi se nakon prepuštanja kontrole Ragenovoj osobnosti Billy uvijek pokušao suočiti s samoubojstvom. Svaki put kada bi se osvijestio, Billy bi se nalazio u nepoznatom okolišu ili vjerovao da je preminuo prije mnogo godina. Tijekom jednog od Kristininih rođendana, trogodišnja osobnost ispekla je tortu za Billyja, ali njegov povratak u svijest rezultirao je još jednim neuspjelim pokušajem samoubojstva. Kao posljedica toga, Billy je ostao neaktivan nekoliko godina. Svaka pojedinačna osobnost imala je svoje jedinstvene vještine i karakteristike. Na primjer, dvije osobnosti govorile su različitim naglascima, jedna je vladala jezikom koji Billy nije znao, dok je druga bila stručnjak za izbjegavanje lisica, što im je koristilo tijekom zatvorskih dana. Treća osobnost bila je talentirana slikarica, dok se mlada žena identificirala kao lezbijka.

U kritičnim trenucima, kada su se te jedinstvene osobnosti pokazale ključnima, David, tinejdžerska osobnost, preuzeo je kontrolu i preuzeo tjelesnu bol umjesto Billyja. Emocionalno, Billyjeve osjećaje nikada nisu isprepleli jer je svaka od osobnosti bila odgovorna za svoje postupke. Kako bi Billyju omogućili suđenje i svjedočenje u slučaju silovanja, psihijatri su pokušali objediniti sve osobnosti u jednoj. Ova amalgamirana osobnost razvijana je tijekom značajnog vremenskog razdoblja, uz mnoge izazove. U početku su psihijatri uspjeli povezati osobnosti koje su bile najviše slične po temperamentu. Međutim, kada bi Billy postao pretjerano anksiozan, osobnosti bi se ponovno razdvojile, što je zahtijevalo novi početak.

Kombinacija osobnosti dovela je do značajnog smanjenja ukupnih sposobnosti u usporedbi s pojedinačnim sposobnostima svake osobnosti. Nastali amalgamirani pojedinac suočavao se s poteškoćama u donošenju odluka za sebe i osjećao se bez identiteta, nalik srednjoj verziji svojih sastavnih dijelova, često zaboravljajući vlastito ime. Nakon ispitivanja otkriveno je da je silovanje počinila Adalana, devetnaestogodišnja lezbijka, dok je jedna od drugih osobnosti pokušavala opljačkati žrtve. Nijedna druga osoba nije bila svjesna tih događaja. Ispitivanje je bilo osobito teško zbog otežane komunikacije s Bilijem. Da bi ga potaknuli da se probudi i sudjeluje u suđenju, morali su uvjeriti Artura, što je potrajalo. Na kraju su dobili dopuštenje uz obećanje da će Billyja zaštititi od samog sebe, a posebno od samoubojstva. Billyjeva priča postala je predmet dvaju dokumentarnih romana Daniela Keyesa, “Mnoge ličnosti Billyja Milligana” i “Milliganovi ratovi”, koja su detaljno istražila ovaj jedinstveni slučaj. Njegova priča privukla je pažnju i inspirirala televizijske serije i druge medije kako bi istražila ovu nevjerojatnu priču.

Preporučujemo