Žena u Vožidovcu, čiji je stan potpuno uništen, rekla je da je požar izbio kada su njeni sinovi zaboravili da isključe punjač, ​​koji se zapalio zbog nepravilne instalacije.

Iako su punjači za telefon bezopasni, oni mogu izazvati pustoš u vašem domu, pa je važno znati kako ih koristiti. Pregrijani punjač za telefon ili tablet može uzrokovati požar. Najveći rizik su punjači koje dobijamo po najnižim cijenama – generički uređaji bez imena koji se često kupuju online ili na tržištu. Često nisu testirani u skladu sa sigurnosnim standardima.

Zato je najbolje koristiti uređaj sa sertifikatom proizvođača, a najbolje je da uređaj nikada ne ostavljate da se puni bez nadzora.​

Pre nekoliko godina punjači za mobilne telefone izazvali su tragediju kada je Nišlija umrla u Kliničkom centru Srbije nakon što joj se stan zapalio kada je punjač eksplodirao i ona je zadobila opekotine na 95 odsto kože. . Tragedija dokazuje da se upozorenja stručnjaka da punjače za mobilne telefone ili laptope ne treba ostavljati uključene bez prekida jer bi se mogli zapaliti od pregrijavanja rijetko poštuju, a oni koji to rade redovno bivaju ismijani.

Uz kvarcne peći, punjači, neuključeni gorionici na štednjaku i zapaljene cigarete na jastucima ili ćebadima najčešći su uzroci požara koji često završavaju tragedijom.

Ne stavljajte telefon na krevet ili jastuk dok se puni. To može uzrokovati veliku toplinu i spaliti izolaciju na kablu punjača. Također, nemojte uključivati ​​punjač u utičnicu koja je izložena jakim izvorima topline ili direktnoj sunčevoj svjetlosti. Konačno, pazite da koristite samo punjač službenog proizvođača, a ne bilo kakve zamjene.

Preporučujemo