Zakko Rausevich bio je najveći dasa jugoslavenske kinematografije, obožavan i poštovan: onda mu je tragedija zauvijek promijenila život
.
Glumac Žarko Laušević (63) preminuo je danas nakon kratke i teške bolesti, objavila je njegova supruga Anita.

“Ovo se dogodilo na današnji dan” je film Miroslava Lekića. Film je snimljen 1987. godine, au ulozi Bajre igra Žarko Laušević. I 31. srpnja ove godine, kada kažemo “dogodilo se na današnji dan”, mislimo na tragediju koja je glumcu zauvijek promijenila život, a dogodila se prije točno 25 godina.

Postoje sjajne priče i postoje tužne priče, a Zarcoova priča je pomalo od oboje. Impresivan zbog uloge i talenta, tužan zbog tragičnih događaja.

Popularni glumci
Žarkov put započeo je na Cetinju, gdje je rođen prije 63 godine, 19. siječnja. Važna prekretnica bilo je studiranje na beogradskoj Akademiji dramskih umjetnosti.

Oni koji su ga tada poznavali ili s njim radili kažu da je osvajao talentom. Kako su kasnije govorili, svi su tada znali da imamo novog velikana estrade. Voljeli su raditi s njim i gledati ga kako nastupa na pozornici.

Postao je član Jugoslavenskog dramskog pozorišta, debitirajući u “Progonu”, zatim je igrao Pavla Uvkovića u “Šmekeru” i Šilju u “Sivom domu”). Zarco je već sa 26 godina bio zvijezda. Miljenik publike. Šmeker i izvan ekrana.

Žene se nisu mogle odlučiti što im je na njemu privlačnije: talent, šarm, bunt, ljepota.

Bio je Laušević, ili kolokvijalnije Lauš, pravi dasa u to vrijeme, ali ozbiljan glumački dasa. To dokazuju i uloge u filmovima “Svečana obaveza”, “Ruža oficirska”, “Kosovski boja”, film “Kaži mi zašto si me ostavio”.

Također se pojavio u “The Black Bomber” i “Forgotten”. Među nagradama su mu najznačajnije: pulska Zlatna arena za najboljeg glumca, nagrada Car Konstantin Niške filmske konferencije, nagrada Stryha.

To je odlično. velik. rijedak. Onda je sve stalo.

Žarko Raušević je 31. srpnja 1993. godine u podgoričkom kafiću ubio dvije osobe i teško ranio jednog mladića.

Tragedija, suđenje, priznanje
Sa Žarkom je na mjestu nesreće bio i njegov brat Branimir Laušević. Braća Raušević fizički su se obračunali s trojicom mladića, nakon čega je došlo do pucnjave u kojoj su tri osobe smrtno stradale.

Mnogo je objašnjenja za nesreću, a Zarco ističe da je pucao kako bi spasio brata i sebe. Suđenje je počelo.

Optužen je za dvostruko ubojstvo. Osuđen je na 15 godina zatvora. I nakon uložene žalbe, kazna je potvrđena, a glumac je kaznu služio u Spužu i Požarevcu.

Proces je u tijeku. Jugoslavenski Savezni sud ga je 1998. osudio na četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubojstva iz nužne obrane. S obzirom na to da je tada već bio odslužio četiri-pet godina zatvora, pušten je na slobodu, što mu je nakon tragedije uvijek značilo uvjetno.

Nakon što je pravomoćno oslobođen, Vrhovni sud Crne Gore mu je 2001. preinačio kaznu na 13 godina zatvora. Osam godina kasnije, njujorški sud ponovno je “oslobodio” Zaku nakon što je razmatrao njegovo izručenje na temelju međunarodne tjeralice.

Žarko je izveden izvan sudnice dok je suđenje trajalo, pa čak i nakon što je suđenje završeno. Javno suđenje bilo je po liniji ubojstva u samoobrani. Jedni su žalili da su njihove blistave glumačke karijere stale, a drugi su govorili: “Kakav je smisao gubitka života?”

Bilo je suđenje i svašta se pričalo. Zarco je 2011. svoje stavove iznio u knjizi “Vrijeme nikad ne umire”. Ova knjiga je svjedočanstvo o njegovom životu nakon tragedije 31. srpnja 1993. godine, a nastavljena je u “Drugoj knjizi” 2013. godine.

Rauševića je 2011. godine pomilovao Boris Tadić, tadašnji predsjednik Republike Srbije, a srpsku putovnicu dobio je 2012. godine.

U Beograd je stigao 2014. godine. Povod njegovog povratka bilo je vjenčanje njegove kćeri Asje u Crnoj Gori.

Nakon nesretnog događaja, Zarca smo gledali u filmovima Rođeni za borbu, Nož i Ranjena zemlja. Zatim postoji praznina.

2015. vraća se domaćim filmovima sa “Smrdlivjom bajkom”. Publika je njegov povratak dočekala gotovo u ekstazi. Njegovo prisustvo na filmskom platnu ostavlja drugačiji dojam: izgleda kao da nikada nije ni izašao iz filma, ali je istovremeno jasno da ga zapravo nema.

Kada se vratio, njegov pobjednički niz se nastavio. Za ulogu u “Smrdljivoj bajci” dobio je Cara Konstantina u Nišu. Nastavlja igrati. “Senke Balkana”, “Pet”, “Korijeni”, “Beleg na reketu”, “Oporuka sina”.

Zakko Raušević oženjen je Anitom Roganić, koja je u braku s Mayom Raušević. Otac je troje djece: Asje, Dušana i Jane.

 

Preporučujemo