Psihološkinja Veronika van der Klej razmišljala je o tome kako roditelji u Holandiji odgajaju srećniju i otporniju djecu nakon što je vidjela njihovo rangiranje na svjetskim ljestvicama. Na temelju svog iskustva u radu s obiteljima u Holandiji, ali i svom vlastitom iskustvu podizanja dviju djevojčica, izdvojila je šest pravila kojih se holandski roditelji pridržavaju.

Jedno od ključnih načela u Holandiji je upotreba bicikala kao prijevoznog sredstva, što je dio izražene biciklističke kulture koja se razvija od najranijih godina. Bebe su često postavljene u dječja sjedala i voze se okolo s roditeljima, bez obzira na vremenske uvjete. Ova praksa uči djecu kako prevladati izazove u životu i razvija njihovu samostalnost.

Holandski roditelji rijetko strogo nadziru svoju djecu, što je u kontrastu s drugim zemljama. Djeca često slobodno trče i istražuju igrališta bez intenzivnog nadzora roditelja. Ovakav pristup potiče djecu da istražuju svijet oko sebe, razvijaju vjeru u sebe i nauče ustati nakon padova.Također, Holanđani cijene ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Velik broj radne snage radi pola radnog vremena, a očevi često uzimaju slobodan dan tjedno kako bi provodili vrijeme sa svojom djecom.Obrok koji se dijeli kao obitelj također je važan aspekt. Holanđani vjeruju da je obrok vrijeme kada članovi obitelji povezuju i razgovaraju. To doprinosi emocionalnom zdravlju djece i potiče njihovu sreću.Struktura je također ključna u odgoju djece u Holandiji. Roditelji se potiču da osiguraju redovit dnevni raspored koji uključuje dovoljno vremena za odmor i stabilnost. Djeca napreduju uz strukturu, predvidljivost i brigu o higijeni.

Holandski roditelji također potiču svoju djecu da sudjeluju u donošenju odluka i da izraze svoje mišljenje. Otvoren dijalog o temama poput seksa i droge također je dio holandskog odgoja. Prihvaćanje djece onakvom kakva jesu ključno je za razvoj samopouzdanih i sretnih odraslih osoba.Ova šest pravila odražavaju holandski pristup odgoju, koji promiče sreću, samostalnost i emocionalnu stabilnost kod djece.

Preporučujemo